Obavijesti

News

Komentari 1

Pulska škola odlučila: 'Kod nas nema mobitela u školi! Djeca se napokon igraju na odmorima'

Pulska škola odlučila: 'Kod nas nema mobitela u školi! Djeca se napokon igraju na odmorima'
2

Djeca su i pod odmorima igrala igrice, a mi smo željeli vratiti razgovor i smirenost među učenike, kaže Branka Sironić Buić, ravnateljica OŠ Monte Zaro. Mobitele u nastavi zabranjuje sve više škola u Hrvatskoj

VIDEO

Djeca u našoj školi konačno na odmoru rade ono što su oduvijek trebala - igraju se. Kod nas, naime, nema korištenja mobitela jer su postali ometajući faktor u nastavi. Smanjila se učenička koncentracija na satu, a postojale su i neke poruke u Viber grupama zbog kojih smo morali intervenirati. I zapravo zabrana mobitela u školi odlično funkcionira, kaže nam Branka Sironić Buić, ravnateljica OŠ Monte Zaro u Puli.

- Učitelji su primijetili da mobiteli ometaju učenike i na nastavi i na dežurstvima. Gledali bi poruke i pod satom, a i na odmorima su sve manje komunicirali. Počeli su se i teže izražavati, sa sve kraćim rečenicama. A djeca se trebaju razvijati i biti socijalizirana - pojasnila je ravnateljica.

Učenicima je bilo teško

Na prijedlog učiteljskog vijeća donesena je odluka da se mobitele uopće ne smije koristiti u prostorima škole.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako je poziv hitno potreban, svi se mogu obratiti meni, pedagogu, psihologu. Vijeće roditelja odluku je prihvatilo i u prosincu prošle godine stvar je zaživjela. Rasprava na učeničkom vijeću bila je ipak malo napornija, ali smo djeci obrazložili sve situacije - rekla je ravnateljica.

Opremu za uzgoj marihuane su dali školi u Slavonskom Brodu, za praktičnu nastavu učenika
Opremu za uzgoj marihuane su dali školi u Slavonskom Brodu, za praktičnu nastavu učenika

Promjene u ponašanju djece već se primjećuju. Djeca se više druže, komuniciraju, igraju, razgovaraju... Učenici koje smo upitali za komentar priznali su da im je sad puno bolje.

- Nije mi baš bilo lako u početku prihvatiti tu odluku, ali kad su mi objasnili koje su prednosti bez mobitela, shvatio sam da se moram držati kućnog reda - rekao je učenik osmog razreda.

Zabranjeni i pametni satovi

Sličnim rješenjima pristupa sve više škola u Hrvatskoj.

- Mi smo se sa svojim učenicima dogovorili još 2020. da se mobiteli ne koriste u školi, odnosno da ih drže u torbama, a zabranjeni su i pametni satovi. I to stoji u našem kućnom redu - ispričala nam je ravnateljica OŠ Središće, prof. Violeta Vragotuk te dodala kako u ove tri godine nisu imali nikakvih problema.

- Škola ima vrijednosti za koje smatramo da su izuzetno važne, a to su razgovor i suradničko druženje, a ne nervoza zbog mobitela. Mobitel ima kameru pa dovodi učenike u poziciju da bi mogli nekoga fotografirati pa objaviti na društvenim mrežama, što je protuzakonito - zaključuje Vragotuk.

U Puli otvoreno prenoćište u kojem ne odbijaju beskućnike
U Puli otvoreno prenoćište u kojem ne odbijaju beskućnike

U OŠ Samobor nemaju pravilo o korištenju mobitela, no kako kaže ravnatelj, prof. Goran Ivan Matoš, učenici ih ne koriste tijekom nastave, osim kad je potrebno za gradivo.

- Nisu baš najsretniji, opomenemo ih ako ih vidimo da koriste mobitel na hodnicima škole. Pokušavamo s roditeljima pronaći rješenje, velika smo škola pa je teško kontrolirati korištenje mobitela. Svjesni smo da je danas mobitel i kamera, ima raznih aplikacija, i to dovodi do neugodnih situacija - zaključuje ravnatelj.

Učenicima ne žele oduzimati mobitele jer se roditelji sukladno Zakonu o vlasništvu mogu pobuniti ako ih se oduzme njihovu djetetu, ističe.

Šibenik: Nakon paznika nastava u županiji u većini škola odvijat će se regularno po modelu A

'Korisni su u nastavi'

Situacija u srednjim školama je ipak drugačija. Ravnateljica XII. gimnazije u Zagrebu, prof. Jadranka Vlahovec, smatra kako nema potrebe za strogom zabranom.

- Naravno, postoji pravilo u našoj školi da se mobiteli ne smiju koristiti tijekom nastave, osim zbog nekog projekta ili istraživanja. Zašto ne iskoristiti mobitele kad mogu na internetu pronaći odgovore koji su im potrebni - ispričala nam je Vlahovec.

U III. gimnaziji u Splitu poštuju pravila koja su jasno postavili na početku, kaže ravnateljica, prof. Deana Bokšić.

UNESCO: Svaka treća škola bez pristupa čistoj pitkoj vodi
UNESCO: Svaka treća škola bez pristupa čistoj pitkoj vodi

- Tijekom pisanja testa učenici često moraju ostaviti isključene mobitele na stolu profesora, ali to je u redu jer je to dobra priprema i za maturu. Na satu mobitele smiju koristiti ako je potrebno za neki kviz ili online test - istaknula je Bokšić.

Dječja psihologinja Kristina Jelić smatra da je sasvim u redu da učenici u višim razredima i srednjoj školi koriste mobilne uređaje i tablete za učenje.

- Smatram da je poticanje interakcije na nastavi i u istraživačke svrhe uz pomoć mobitela čak i poželjno. Nema smisla postaviti se prema mobitelima kao apsolutnom zlu. Škola je mjesto na kojemu djecu možemo educirati o kritičkom promišljanju različitih sadržaja na internetu - kaže Jelić te ističe i kako roditelji trebaju sudjelovati u procesu edukacije.

- Mobiteli su i kanal kojim se djeca danas koriste za druženje, što je plodno tlo za vršnjačko virtualno nasilje, ali i rizik za zlouporabu djece od onih koji se oslanjaju na dječju naivnost i neznanje - zaključuje Jelić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora