Obavijesti

News

Komentari 7

Pusić: Nije ideja da se ministri trpaju u nadzorne odbore

Ministrica je objasnila da smo u izvješću o monitoringu dobili primjedbe u gotovo svim poglavljiva, bilo da je više manje sve u redu, bilo da treba nešto nadodati

VIDEO

Vesna Pusić gostovala je u Dnevniku Plus na HRT-u povodom izvješća o monitoringu Hrvatske u procesu pristupanja EU. Rekla je da je generalno izvješće pozitivno. Kako je objasnila, u izvješću smo dobili primjedbe u gotovo svim poglavljima, bilo da je više manje sve u redu, bilo da treba nešto nadodati. 

Četiri su ključne primjedbe. Jedna od njih odnosi se na ulazak političara u Nadzorne odbore, druga na Zakon o policiji, treća na naknadu za mobilne operatere i posljednja na odgađanje primjene Zakona o javnim izvršiteljima.

Pusić je rekla da nije ideja da se ministri trpaju u nadzorne odbore, nego da se to odnosi samo na Inu.

- Ina je tvrtka za koju svi znamo na koji način je kroz jedno neodgovorno ponašanje došla u ozbiljne probleme. Država ima nešto preko 44 posto vlasništva, a to je odgovornost, rekla je Pusić.

U siječnju je uvedenena mjera po kojoj mobilni operateri moraju plaćati naknadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji do 1. srpnja 2013. kada će Hrvatska ući u EU. Ministrica je pojasnila da je nakon uvođenja poreza objašnjeno da je to mjera kojom se operateri žele potaknuti na investiranje, kao i da će se ukinuti kad se postigne dogovor o investiranju u modernizaciju mreže. Ministrica je dodala da se prema tom rješenju ide, što će omogućiti da se originalni dogovor izvrši. 

'Jeremić je u neformalnom razgovoru ljubazniji'

Voditelj Aleksandar Stanković ministricu je pitao što misli kakva će suradnja biti sa Srbijom ako vlast osvoji Tomislav Nikolić koji zna imati radikalne stanove, na što je Pusić diplomatski odgovorila da je to pitanje na koje ne može odgovoriti, kao i da je u interesu Hrvatske da može surađivati s vladom u Srbiji koja god bila.

- Nadamo se da će izabrana vlada biti takva koja će razumjeti da je stabilnost regije u interesu svih, rekla je Pusić 

Ministrica je rekla i da su istinite tvrdnje da je srbijanski ministar Vuk Jeremić puno srdačniji i ljubazniji u neformalnoj komunikaciji. 

Prokomentirala je i pad rejtinga HNS-a. Jedna od stvari kada uđete u Vladu, pojasnila je Pusić, je da pokažete da ste sposobni raditi posao za koji ste izabrani, a kad se to posloži onda više vremena može posvetiti stranačkom životu.

Jedna od karakteristika HNS-a je da se fokusira na pokazivanje rezultata. Ministrica smatra da svi koji se bave politikom moraju biti u stanju komunicirati ono dobro što naprave biračima i da se na taj način dobiva podrška. Smatra da je Radimir Čačić svojom izjavom da nije tu da se svidi ljudima htio reći da im se ne treba dokazivati umjetničkim dojmom, nego se treba dokazati onim što će napraviti. 

U Sarajevu razgovarali o statusu izbjeglica

Ministrica se vratila s Donatorske konferencije u Sarajevu. Regionalna inicijativa koja se dogovara već par godina ideja je UNHCR-a, a za cilj ima rješavanje statusa ljudi koji i nakon 15 godina od završetka rata imaju status izbjeglica. Ideja je da im se osigura dovoljno novca da se stambeno zbrinu i da im nakon toga prestane izbjeglički status. 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C