Obavijesti

News

Komentari 0

Pustili čovjeka zbog kojeg su planuli prosvjedi u Hong Kongu

Pustili čovjeka zbog kojeg su planuli prosvjedi u Hong Kongu
2

Stanovnik Hong Konga osumnjičen za ubojstvo na Tajvanu, čiji je slučaj bio povod za reformu sustava izručenja u Hong Kongu koja je izazvala mjesece anti-vladinih prosvjeda, pušten je iz zatvora u srijedu ujutro...

VIDEO

Dvadesetogodišnji Hongkonžanin Chan Tong-kai optužen je za ubojstvo trudne djevojke za vrijeme odmora na Tajvanu.

Tong-kai se navodno ispričao obitelji svoje djevojke i ljudima Hong Konga, prenosi South China Morning Post.

Zbog nepostojanja sporazuma o izručenju između Hong Konga i Tajvana, Chan je odležao samo 18 mjeseci u zatvoru zbog krađe osobnih stvari svoje djevojke.

Chan je kazao kako je voljan otputovati u Tajvan, koji ga je optužio za ubojstvo, ali to je tehnički nemoguće.

Hongkongška vlada objavila je u srijedu ujutro da Tajvan nema ovlasti poslati svoje policajce da odvedu Chana u Tajvan, dok se Tajvan protivi Chanovom putovanju bez pratnje.

Hong Kong je kazao da neće podići tužbu zbog ubojstva jer su dokazi u Tajvanu.

Zbog tog slučaja je hongkongška premijerka Carrie Lam ovoga proljeća pokušala reformirati zakone o ekstradiciji, što je u lipnju izazvalo masovne prosvjede, zbog strahova stanovnika Hong Konga da neće moći imati pravedno suđenje u ostatku Kine te da centralna vlast time želi oslabiti poseban status Hong Konga i steći dodatnu kontrolu.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, posebna je administrativna regija u Kini sa značajnom autonomijom, dok Peking smatra Tajvan, službenog naziva Republika Kina, odmetnutom kineskom pokrajinom.

Tajvan, gdje su se smjestile pristaše Čang Kaj-šeka, koje su porazili komunisti u kineskom građanskom ratu 1949., zauzimala je kinesko mjesto u UN-u sve do 1971., a danas Tajvan kao državu priznaje samo nekolicina zemalja na svijetu, od kojih je najznačajniji Vatikan.

Tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen rekao je u srijedu da Tajvan neće odustati od jurisdikcije nad spomenutim slučajem, iako su i žrtva i počinitelj stanovnici Hong Konga.

"Budući da hongkongška vlada oklijeva u preuzimanju jurisdikcije nad ovim slučajem, mi, Republika Kina ćemo to preuzeti kako bi donijeli pravdu žrtvi", kazao je Tsai.

Xi smjenjuje premijerku Hong Konga?

Financial Times objavio je u utorak da Kina planira smijeniti čelnicu Hong Konga Carrie Lam i postaviti novog "prijelaznog upravitelja".

Izvori Financial Timesa tvrde da Peking želi stabilizirati situaciju u Hong Kongu prije donošenja konačne odluke, jer ne žele stvoriti o sebi percepciju povlačenja pred nasiljem.

Ako dođe do smjene, predsjednik Xi Jinping postavit će nasljednika u ožujku te će taj čelnik odraditi ostatak mandata Carrie Lam, koji završava 2022.

Glavni favoriti za nasljeđivanje Lam su Norman Chan, bivši guverner honkongške središnje banke i Henry Tank, bivši ministar financija i uprave Hong Konga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"