News

Komentari 4

Putin i Lukašenko razgovarali, a nakon toga otišli zajedno skijati

Putin i Lukašenko razgovarali, a nakon toga otišli zajedno skijati

Lukašenko i Putin su se posljednji put sreli u rujnu prošle godine, mjesec dana nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji koje mnogi smatraju namještenima i nakon kojih su izbili masovni prosvjedi koji još traju

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, koji se šest mjeseci suočava s prosvjedima protiv svoje vladavine, susreo se u ponedjeljak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i istaknuo bliske odnose dviju država.

- Ne prođe nijedan dan da kolege ne razgovaraju i rješavaju određene probleme - rekao je Putin na sastanku u Sočiju.

Dvojica predsjednika otišla su potom na skijanje.

Na temelju onoga što je prenosila televizija, tema razgovora nisu bili prosvjedi u Bjelorusiji. Analitičari su očekivali da će Putin otvoriti pitanje suđenja poznatom oporbenjaku Viktoru Babarikovu, koji je bio čelnik Gazprombanke u Bjelorusiji.

Lukašenko i Putin su se posljednji put sreli u rujnu prošle godine, mjesec dana nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji koje mnogi smatraju namještenima i nakon kojih su izbili masovni prosvjedi koji još traju.

Putin je tada Lukašenku dao milijarde dolara zajmova, a čelnik Kremlja sada smatra da je suradnja dvaju gospodarstava važnija od 'izravne financijske pomoći' Moskve.

Rusija je pritisnula Lukašenka, kojega EU više ne priznaje kao predsjednika, da izmijeni ustav zemlje.

Gospodarstvo Bjelorusije uvelike ovisi o Rusiji koja mu osigurava naftu i plin. Financijski slaboga susjeda Moskva doživljava kao tampon zonu prema NATO-u.

Najčitaniji članci