Obavijesti

News

Komentari 215

Putin o invaziji: To je bila teška odluka. Sankcije Zapada su jednako teške kao objava rata

Putin o invaziji: To je bila teška odluka. Sankcije Zapada su jednako teške kao objava rata

To sam rekao na početku operacije i govorio i prije nego je ova odluka donesena. Teška odluka, bez ikakve sumnje, rekao je Putin o invaziji

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu kako nema namjeru proglasiti ratno stanje u Rusiji te se nada da će i tako ostati, javljaju ruske RIA Novosti

Za njega je Ukrajina 'specijalna vojna opearacija' te da je posao uništavanja ukrajinske vojne infrastrukture gotovo dovršen.

Veliki skup podrške Ukrajini u Zagrebu. Kirilič: 'Molim NATO da zaustavi ovog đavola'
Veliki skup podrške Ukrajini u Zagrebu. Kirilič: 'Molim NATO da zaustavi ovog đavola'

- To sam rekao na početku operacije i govorio i prije nego je ova odluka donesena. Teška odluka, bez ikakve sumnje, rekao je Putin na sastanku sa ženama koje rade kao članice posada u ruskim aviokompanijama.

Dodao je da postoji "mnogo raznih varijanti demilitarizacije Ukrajine" i da su na pregovaračkom stolu s Kijevom te se nada pozitivnoj reakciji.

- Rusija je odmah reagirala na poziv iz Kijeva našim vojnicima u vezi s Mariupoljem, otvorila je humanitarni koridor, ali oni ne puštaju ljude - rekao je Putin i optužio ukrajinsku stranu za odgodu evakuacije. 

'Shvaćate li do čega će dovesti ulazak Ukrajine u NATO?'

- U slučaju da Ukrajina uđe u NATO, dok god u toj zemlji traje građanski rat, to će joj dati mogućnost i da napadne Krim - rekao je dalje Putin.

- Sve se više govori o tome da će Ukrajinu primiti u NATO. Shvaćate li vi do čega to može dovesti? Ako oni nastave sa svojom vojnom operacijom u Donbasu, to znači da će napasti i Krim. I što ćemo onda? Boriti se protiv cijelog NATO-a? Jeste li svjesni posljedica? Mislim da su svi svjesni toga, upozorio je Putin.

Tadić o napadu na nuklearku: Treba biti monstruozno glup za to, pa Rusi bi stradali, a ne mi
Tadić o napadu na nuklearku: Treba biti monstruozno glup za to, pa Rusi bi stradali, a ne mi

Dodao je da će ruska vojska uskoro završiti sve zadatke po pitanju uništenja vojne infrastrukture, ali nije rekao hoće li se i kada povući  iz Ukrajine. Govorio je i o sankcijama Zapada i rekao da su 'jednako teške kao objava rata'

Lavrov kritizirao Zelenskog

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov oglasio je nakon sastanka s kirigiškim kolegom. Kritizirao je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog te je izdao i nove zahtjeve Sjedinjenim Državama. Naime, traži pisana jamstva Washingtona da sankcije koje im uvode zbog rata u Ukrajini ni na koji način neće utjecati na suradnju Moskve i Teherana ili u suprotnome neće potpisati oživljeni iranski nuklearni sporauzum