Obavijesti

News

Komentari 261

Putin: Krim je oduvijek bio i ostat će neodvojivi dio Rusije

Putin: Krim je oduvijek bio i ostat će neodvojivi dio Rusije
3

Takav stav, koji se temelji na istini i pravdi, bio je čvrst i prenosio se s generacije na generaciju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom govora u parlamentu

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je zajedničko zasjedanje parlamenta. Na početku sjednice zatražio je od zastupnika da zaplješću Krimu i referendumu. Rekao je kako je nedjeljni referendum održan u skladu s demokratskim procedurama i  međunarodnim zakonom.

- Na Krimu će ravnopravna biti tri jezika - ruski, ukrajinski i jezik krimskih Tatara. U srcima i mislima naroda, Krim je uvijek bio i ostat će neodvojivi dio Rusije. Takav stav, koji se temelji na istini i pravdi, bio je čvrst i prenosio se s generacije na generaciju - rekao je Putin.

'Tzv. ukrajinske vlasti izvele su državni udar'

Iako je Putin naglasio da će Rusiji uvijek od ključne važnosti biti odnosi s bratskim ukrajinskim narodom, ipak je osudio poteze 'takozvane ukrajinske vlasti'. 

- Izveli su državni udarPlanirali su preuzeti vlast ne prezajući ni pred čim. Koristili su se i terorom, ubojstvom, progonima. Oni su ti koji danas odlučuju kako će Ukrajina živjeti. Takozvane ukrajinske vlasti uvele su skandalozni zakon o korištenju jezika koji je direktno kršio prava nacionalnih manjina - komentirao je Putin aktualnu ukrajinsku vlast.

'Zapad je po pitanju Ukrajine prešao granicu'

Putin je ustvrdio da su zapadne zemlje prešle granicu po pitanju Ukrajine, da su se ponijele neprofesionalno i neodgovornoIstovremeno, Putin je zahvalio Kini koja je Rusiji pružila podršku.

'Branit ćemo svoje interese, ali ne želimo daljnju podjelu Ukrajine'

- Rusija nikada neće izazivati konfrontaciju sa Zapadom, ali će uvijek braniti svoje interese. Putin uvjerava Kijev da on, osim Krima, nema druge planove. 

- Ne vjerujte onima koji vas žele zastrašiti Rusijom i onima koji viču da nakon Krima slijede i druge regije. Mi ne želimo podjelu Ukrajine. Neki zapadni političari plaše nas, ne samo sankcijama, nego i pogoršanjem unutarnjih problema. Želio bih znati što to znači. Takve izjave su očigledno agresivni čin i prikladno ćemo na njih odgovoriti - rekao je Putin.

Potpisali sporazum o pripojenju

Nakon govora, Putin je s krimskim vodstvom potpisao sporazum kojim će se Krim pripojiti Rusiji.

Putin priznao Krim kao suverenu državu

Podsjetimo, Vladimir Putin je u ponedjeljak potpisao uredbu kojom priznaje Krim kao suverenu državu u kojoj Sevastopolj ima posebni status, a potpisao je i prijedlog za priključenje Rusiji.  Nakon toga i službeno je obavijestio parlament o krimskom zahtjevu za pripojenje Rusiji, što je prvi zakonodavni korak. 

Nakon referenduma EU i SAD najavili sankcije

Referendum u nedjelju pokazao je kako 97 posto građana ne želi više živjeti u Ukrajini. Ipak, EU i SAD ne priznaju rezultate, proglasili su ih ilegalnim i najavili sankcije za 21 dužnosnika. Visokim figurama u Krimu, Rusiji i Ukrajini zabranili su vize i zamrznuli imovinu.

Zapad je uvjeren da je referendum proveden pod vojnom okupacijom. Pitanje je bilo žele li pripojenje Rusiji ili veću autonomiju unutar Ukrajine, nije bilo opcije za nekoga tko je želio da ustavne odredbe ostanu iste. 

Ukrajinci i Tatari bojkotirali su referendum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 261
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Poznati rezultati DNK analize auta kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić u Srbiji
BIOLOŠKI TRAGOVI NA PREDMETIMA

Poznati rezultati DNK analize auta kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić u Srbiji

Izuzeti su alat iz kuće osumnjičenih, odjeća i obuća, analizirano je i više od 500 tragova s vanjske i unutrašnje strane službenog automobila Vodovoda koji su osumnjičeni vozili, ali još uvijek bez pomaka
Ivan Penava: 'Postigli smo dogovor, vodit ćemo tri ključna resora. Ostajem gradonačelnik'
NOVOSTI OSTAJU BEZ NOVCA

Ivan Penava: 'Postigli smo dogovor, vodit ćemo tri ključna resora. Ostajem gradonačelnik'

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, dao je izjavu za medije u prostorijama Domovinskog pokreta, na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade RH i formiranja parlamentarne većine