Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Putin povukao Rusiju iz jednog protokola Ženevske konvencije

Kritičari optužuju Rusiju da je izazvala niz smrti civila otkad se uključila u sukob u Siriji. Optužena je i za ubojstva civila tijekom kratkog rata s Gruzijom 2008. Moskva odbacuje te optužbe

St. Petersburg International Economic Forum
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
5 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin povukao je dopunski protokol Ženevske konvencije vezan za zaštitu žrtava međunarodnih oružanih sukoba, objavio je ruski parlamentarni portal, pozivajući se na njegovo pismo. 

Vrhovno vijeće, odnosno parlament Sovjetskog Saveza, 1989. je ratificirao Dopunski Protokol I. Ženevske konvencije iz 1949. 

Putinovo pismo s datumom 16. listopada, upućeno predsjedniku donjeg doma parlamenta na temu „povlačenja izjave tijekom ratifikacije”, govori kako međunarodno povjerenstvo uspostavljeno kako bi istraživalo ratne zločine protiv civila od 1991. nije uspio „ispuniti svoju funkciju”. 

„U trenutnom međunarodnom okruženju rizici zloupotrebe moći tog povjerenstva od strane država koje djeluju s lošom namjerom su znatno narasli”, stoji u dokumentu kojeg navodi portal koji objavljuje zakone predložene i izglasane u ruskom parlamentu. 

Naglašava se kako Rusija nema predstavnike u tom povjerenstvu iako redovito plaća svoju naknadu. 

Kritičari optužuju Rusiju da je izazvala niz smrti civila otkad se uključila u sukob u Siriji. Optužena je i za ubojstva civila tijekom kratkog rata s Gruzijom 2008. Moskva odbacuje te optužbe. 

Ona je i dalje potpisnik Ženevskih konvencija koje čine četiri ugovora i tri dodatna protokola.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message