Obavijesti

News

Komentari 141

Odbor Senata odobrio napad; Putin: SAD legalizira agresiju

Odbor Senata odobrio napad; Putin: SAD legalizira agresiju
3

Ruski predsjednik Putin smatra da je svaka akcija bez odobrenja UN-ova Vijeća sigurnosti agresija, a njegovo ministarstvo vanjskih poslova provelo je svoju istragu

VIDEO

Vanjskopolitički odbor američkog Senata, odobrio je zahtjev predsjednika Baracka Obame za pokretanje vojne akcije u Siriji. Obamin plan prošao je s 10 za prema 7 protiv, i idući tjedan ide na glasanje u Senatu. 

Usvojen je amandman Johna McCaina, koji je zahtijevao rezolutnije spominjanje vojne akcije. Američki napadi trajati će 60, a najviše 90 dana. 

Sada je na redu glasanje u Senatu, a zatim i Kongresu SAD-a, i ako prođe Obamin zahtjev, Amerika će napasti Siriju.

Putin: SAD nema pravo napasti bez dozvole UN-a 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako američki Kongres nema pravo odobriti upotrebu sile na Siriju bez pristanka Vijeća sigurnosti UN-a te da bi bez UN-a taj čin bio agresija. Istaknuo je kako je svaka odluka bez odobrenja UN-a agresija, osim u slučajevima samoobrane. 

- Ono što američki Kongres i Senat sada rade je zapravo ozakonjenje agresije, što je u načelu nedopustivo - rekao je Putin. 

Ipak, dodao je kako ne isključuje da će Rusija poduprijeti vojnu akciju u Vijeću sigurnosti UN-a ako se dokaže da Asadov režim stoji iza kemijskog napada, prenosi Telegraph

Rusi tvrde: Kemijsko oružje su koristili pobunjenici!

U međuvremenu, rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako kemijsko oružje u Siriji nije koristila Asadova vojska, već sirijski pobunjenici. Rusija tvrdi kako je provela vlastitu istragu kojom je ustanovila da plin koji je korišten u Damasku nije tip plina kakvim raspolaže sirijska vojska, prenosi Russia Today. Također tvrde da je granata kojom je izvršen napad slična granatama kakve koriste pobunjenici. 

Obama: Ako ne napadnemo ugrozit ćemo ugled SAD-a

Predsjednik SAD-a Barack Obama pokušava uvjeriti Kongres da odobri njegov plan vojne akcije prema Siriji. Ako ne dobije odobrenje, Obama smatra kako će biti ugrožen međunarodni ugled SAD-a, ali i vjerodostojnost. 

- Nije u pitanju moja vjerodostojnost, već vjerodostojnost međunarodne zajednice, SAD-a i Kongresa. Trebalo bi čvrsto stajati iza vlastitih riječi kada se tvrdi da su međunarodne norme važne - rekao je Obama, obraćajući se novinarima u Stockholmu. 

Istaknuo je kako međunarodna zajednica ne može ostati nijema na barbarstvo u Siriji, posebno prema napadu kemijskim oružjem, za koji krivim smatra režim Bašara al Asada. Upitao se i kako Kongres može biti vjerodostojan ako odbije akciju u Siriji, a donosi odluku o zabrani upotrebe kemijskog oružja. 

Gotovo je sigurno da će Kongres odobriti Obamin plan, ali SAD bi mogle napasti i bez podrške Kongresa. Obama je, naime, izjavio kako mu njegove ovlasti dopuštaju da krene u napad i bez podrške Kongresa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.