News

Komentari 3

Putin uoči godišnjice ratovanja u Ukrajini: 'Pozornost je jačanje nuklearne snage u ovom ratu'

Putin uoči godišnjice ratovanja u Ukrajini: 'Pozornost je jačanje nuklearne snage u ovom ratu'

Putin je rekao da će ove godine prvi put biti raspoređene interkontinentalne balističke rakete Sarmat. To oružje koje može nositi više nuklearnih bojevih glava

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija zadržati povećani fokus na jačanju svojih nuklearnih snaga, u obraćanju povodom obilježavanja državnog praznika Dana branitelja domovine u četvrtak, dan prije prve godišnjice invazije na Ukrajinu.

POGLEDAJTE VIDEO: Putinov govor pred 80.000 ljudi

Putin je to izjavio nakon suspenzije bilateralnog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Kao i do sada, povećanu pozornost usmjerit ćemo prema jačanju nuklearne trijade", rekao je Putin, misleći na tri načina lansiranja nuklearnih projektila.

Spomenuo je i Sarmat

Putin je rekao da će ove godine prvi put biti raspoređene interkontinentalne balističke rakete Sarmat. To oružje koje može nositi više nuklearnih bojevih glava.

Dodao je kako će Rusija "nastaviti masovnu proizvodnju" aerobalističke hipersonične rakete Kinžal, dok će započeti masovnu proizvodnju protubrodskog hipersoničnog projektila Cirkon.

Rusija bi u petak trebala započeti vojne vježbe s Kinom u Južnoj Africi na koju je poslala i fregatu opremljenu hipersoničnim projektilima.

Prekid sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja

Putin je u utorak suspendirao sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START sa SAD-om, optuživši Washington da rat u Ukrajini pretvara u globalni naoružavanjem Ukrajine.

Biden je u srijedu u Varšavi upozorio da je suspenzija START-a "velika pogreška", ali je dodao kako smatra da Putin "ne razmatra korištenje nuklearnog oružja ili nečeg sličnog".

Visoki ruski vojni dužnosnik rekao je da će se Moskva držati dogovorenih ograničenja o nuklearnim projektilima i da će nastaviti obavještavati SAD o raspoređivanjima.

Najčitaniji članci