Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Putin zabranio Amerikancima posvajanje siročadi iz Rusije

SAD je reagirao na novi ruski zakon, optuživši Moskvu da je donijela političku odluku protiv Washingtona. Ovo je jedna od najneugodnijih odluka od hladnog rata

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
29 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon koji Amerikancima zabranjuje posvajanje ruske djece. Zakon koji će na snagu stupiti 1. siječnja jedna je od najneugodnijih odluka koje je Moskva donijela prema SAD-u od hladnog rata. 

Zakon je u ruskom parlamentu izglasan kao odgovor na "listu Magnitskog", koju je nešto ranije donio američki Kongres i potvrdio je predsjednik Barack Obama. Ta zakonska mjera zabranjuje ulazak u SAD ruskim čelnicima umiješanim u smrt odvjetnika Sergeja Magnitskog u zatvoru 2009. ili u druga kršenja ljudskih prava te predviđa blokadu njihove imovine. 

Novi ruski zakon, pak, predviđa sastavljanje "crne liste" Amerikanaca nepoželjnih u Rusiji, za koje se sumnja da su narušili prava ruskih građana.

SAD je odmah reagirao na novi ruski zakon, optuživši Moskvu da je donijela političku odluku protiv Washingtona. Glasnogovornik State Departmenta je u objavljenom priopćenju izrazio zabrinutost za sudbinu ruske djece, čiji je proces posvojenja već u tijeku, podsjetivši da su američke obitelji u posljednjih 20 godina usvojile 60.000 ruske siročadi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message