News

Komentari 0

Putin: 'Zapad je namjerno kreirao scenarij zamišljen da nas namami u rat'

Putin:  'Zapad je namjerno kreirao scenarij zamišljen da nas namami u rat'

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, u prvim je izravnim izjavama optužio Zapad da zanemaruje zabrinutost Rusije i da ih namjerno žele uvući u sukobe. Ne odustaje od zahtjeva da se Ukrajinu ne primi u NATO

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u utorak Zapad da je namjerno kreirao scenarij zamišljen kako bi ga namamio u rat i ignorirao zabrinutost Rusije za sigurnost oko Ukrajine, piše Reuters. U svojim prvim izravnim javnim komentarima o krizi u gotovo šest tjedana, Putin nije pokazao nikakve znake odustajanja od sigurnosnih zahtjeva koje je Zapad nazvao "nepočetnicima" i mogućim izgovorom za pokretanje invazije, što Moskva poriče.

Ne žele Ukrajinu u NATO bloku

- Sada je već jasno da je temeljna ruska zabrinutost zanemarena - rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji s gostujućim premijerom Mađarske, jednim od nekoliko čelnika NATO-a koji pokušavaju posredovati kod njega kako se kriza intenzivirala.

Putin strahuje kada bi Ukrajina bila primljena u NATO, da bi pokušala povratiti poluotok Krim, teritorij koji je Rusija zauzela 2014. godine.

- Zamislimo da je Ukrajina članica NATO-a i započne te vojne operacije. Trebamo li zaratiti s NATO blokom? Je li netko o tome razmišljao? Očigledno ne - istaknuo je.

Pogledajte video:

Rusija je okupila više od 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, a zapadne zemlje kažu da strahuju da bi Putin mogao planirati invaziju. Rusija to poriče, ali je rekla da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako se ne ispune njezini sigurnosni zahtjevi. Zapadne zemlje kažu da bi svaka invazija donijela sankcije Moskvi.

- Kremlj želi da Zapad poštuje sporazum iz 1999. godine, da nijedna zemlja ne može ojačati vlastitu sigurnost na račun drugih, što smatram da je srž krize - rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

'Ako Putin ne želi rat neka povuče trupe'

Podignuo je povelju koju su u Istanbulu potpisale članice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, koja uključuje Sjedinjene Države i Kanadu, tijekom razgovora s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. Lavrov je rekao da je Blinken prihvatio potrebu da se dalje raspravlja o tom pitanju, dok je američki izvještaj o pozivu usredotočen na potrebu da se Moskva povuče.

- Ako predsjednik Putin doista ne namjerava rat ili promjenu režima onda je ovo vrijeme da se povuku trupe i teško naoružanje i uđe u ozbiljnu raspravu - rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta.

SAD je spreman razgovarati o tome da Kremlj dobije način da provjeri nepostojanje krstarećih projektila Tomahawk u bazama NATO-a u Rumunjskoj i Poljskoj, ako Rusija dijeli slične informacije o projektilima u određenim ruskim bazama.

Bijela kuća i State Department nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom, ali izvor upoznat sa situacijom rekao je da su Sjedinjene Države samo ponudile razgovore o raznim pitanjima Rusije, poput pitanja kontrole naoružanja na odgovarajućim forumima.

Najčitaniji članci