News

Komentari 57

'Putinovo proglašenje pada Mariupolja na TV-u je obična izrežirana predstava za javnost'

'Putinovo proglašenje pada Mariupolja na TV-u je obična izrežirana predstava za javnost'

Šojgu je na sastanku s papira čitao izvještaj o borbama u Mariupolju te je ustvrdio da je grad ''oslobođen'', a onda dodao da je potrebno ''još samo nekoliko dana'' da slome ukrajinsku obranu

Vladimir Putin je u petak ujutro u razgovoru s ministrom obrane Sergejem Šojguom, koji je emitiran na ruskim televizijama, objavio pobjedu ruskih snaga u razorenom Mariupolju.

Međutim, izgleda da je najnovija ruska tvrdnja o Mariupolju samo jedna u nizu Putinovih praznih priča, navodi dopisnik Sky Newsa iz Moskve Andrew Roth.

Naime, način na koji je poruka prenesena javnosti, tijekom Putinovog i Šojguovog razgovora koji je emitiran na proruskim državnim televizijama, sugerira da se radi o predstavi za javnost. Šojgu je s papira čitao izvještaj o borbama u Mariupolju te ustvrdio da je grad ''oslobođen'' iako se na terenu i dalje vode teške borbe.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<

Dodao je da će trebati ''samo još nekoliko dana'' da ruske snage slome ukrajinsku obranu.

Sastanak se, navodi Roth, činio orkestriranim  kako bi se ruskim snagama dalo opravdanje da odustanu od napada na čeličanu iz koje ukrajinski marinci i pukovnija Azov pružaju žestok otpor. 

Putin je napad na čeličanu nazvao nepraktičnim pa teatralno naredio da se isti otkaže.

- To je slučaj u kojem moramo misliti, to jest, uvijek moramo misliti, a posebno u ovom slučaju, na očuvanje života i zdravlja naših vojnika i časnika. Nema potrebe da ulaze u te katakombe i pužu kroz industrijske pogone- rekao je Putin svom ministru obrane.

Umjesto toga, naredio je ruskim snagama da blokiraju industrijsko područje ''tako da ni muha ne može proći''.

Zapad već neko vrijeme prognozira proglašenje pada Mariupolja, a analitičari ističu kako je Putinu potrebna neka vrsta pobjede koju bi mogao proslaviti na velikoj vojnoj paradi u Moskvi 9. svibnja, na Dan pobjede protiv nacizma.

POGLEDAJTE VIDEO: