Obavijesti

News

Komentari 727

SAD prijeti sankcijama ruskom bankarskom sektoru, Blinken otkazao sastanak s Lavrovom

SAD prijeti sankcijama ruskom bankarskom sektoru, Blinken otkazao sastanak s Lavrovom
5

Prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu, ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima, poručio je

Najbitniji događaji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
0.00

Ukrajina zove rezerviste

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je vojne rezerviste da se jave Ministarstvu obrane zbog regrutacije potaknute gomilanjem ruske vojske na granici, ali je zasad isključio mogućnost opće mobilizacije.

Zelenskij je rekao da i dalje traži diplomatsko rješenje krize, naglasivši da Ukrajina “neće prepustiti ni djelić teritorija Rusiji”.

23.40

Blinken otkazao sastanak s Lavrovom jer "invazija počinje"

Američki državni tajnik Antony Blinken kazao je u utorak da je otkazao susret, zakazan za četvrtak, s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom nakon što je Moskva priznala dvije separatističke regije u Ukrajini kao neovisne države.

Blinken je kazao da je pristao na susret s Lavrovom samo ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Sada kada vidimo da invazija počinje i da je Rusija jasno dala do znanja da odbacuje diplomaciju, nema smisla održati taj sastanak u ovom trenutku", rekao je Blinken novinarima nakon sastanka s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom u Washingtonu .

"Konzultirao sam se s našim saveznicima i partnerima. Svi su se složili", dodao je Blinken.

Američki državni tajnik kazao je da je poslao Lavrovu u utorak pismo kojim ga je obavijestio da otkazuje sastanak.

Također je istaknuo da će SAD i saveznici uvesti oštrije sankcije Rusiji ako ona pojača agresiju protiv Ukrajine.

23.36

UN poziva na diplomaciju u Ukrajini, sukob bi bio „katastrofalan“

Ujedinjeni narodi i dalje se nadaju diplomatskom rješenju ukrajinske krize unatoč vojnoj eskalaciji Rusije, dok Ukrajina šalje pozive pripadnicima pričuvnog sastava vojske, ali isključuje opću mobilizaciju.

„Vidimo da se i dalje planiraju razgovori između SAD-a i Ruske Federacije, nadamo se krajem tjedna u Ženevi. Nadamo se da će ovi sastanci održati“, rekao je u New Yorku Stéphane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika Antónia Guterresa.

Istaknuo je da bi vojni sukob bio „katastrofalan“.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u utorak da pripadnicima pričuvnog sastava oružanih snaga stižu pozivi, ali je isključio opću mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da će poslati vojsku na istok Ukrajine, prenosi Reuters. 

Zelenskij je rekao da će i dalje tražiti diplomatsko rješenje krize, a pozdravio je i spremnost Turske da sudjeluje u multilateralnim razgovorima.

Međutim, naglasio je da Ukrajina neće ustupiti nikakav teritorij Rusiji. 

Obraćajući se naciji nakon sjednice parlamenta, Zelenskij je objavio program "ekonomskog domoljublja" koji uključuje poticanje lokalne proizvodnje i smanjenje PDV-a na benzin, dodaje Reuters.

Ruski ministar vanjskih poslova Segej Lavrov i američki državni tajnik Antony Blinken trebali bi se sastati okvirno u četvrtak u Ženevi, no sastanak je doveden u pitanje nakon naredbe predsjednika Vladimira Putina da se ruske trupe rasporede u istočnoj Ukrajini.

23.35

Američki dužnosnik: Nijedna ruska novčarska ustanova neće biti pošteđena sankcija

Čitav ruski bankarski sektor mogao bi biti na meti sankcija ako Rusija nastavi invaziju na Ukrajinu, rekao je u utorak američki dužnosnik, u času kada su Sjedinjene Države najavile prvi paket kaznenih mjera protiv Moskve.

"Nijedna ruska novčarska ustanova neće biti pošteđena ako se invazija nastavi", rekao je taj dužnosnik novinarima nakon najave sankcija protiv VEB-a, javne banke za razvoj i PSB-a povezanog sa sektorom obrane.

Dužnosnik koji je htio ostati anoniman, rekao je da bi novi napadi na Ukrajinu mogli dovesti do sankcija velikim bankama Sberbanku i VTB-u. 

Kontrola izvoza koja bi prekinula dopremu high-tech komponenata u Rusiju također je "važan dio naših potencijalnih sankcija", rekao je, ocijenivši mjere "doista moćnima, jer govorimo o bitnoj tehnologiji koja je Rusiji potrebna za diverzifikaciju njezina gospodarstva".

22.32

Mađarska raspoređuje vojnike na granicu s Ukrajinom

Mađarska raspoređuje vojnike na svoju granicu s Ukrajinom dok se priprema za mogući priljev izbjeglica koje bježe od sukoba s Rusijom, izvijestila je u utorak državna novinska agencija MTI pozivajući se na ministra obrane.

U slučaju eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini, borbe bi se mogle proširiti i na Kijev, a zatim dalje na zapad prema Mađarskoj, prenosi MTI riječi ministra obrane Tibora Benköa.

Granica između Mađarske, koja je članica Europske unije, i Ukrajine duga je oko 140 kilometara.

Mađarske oružane snage moraju biti spremne spriječiti oružane skupine da uđu na mađarski teritorij i nositi se s priljevom izbjeglica, uključujući pružanje humanitarne pomoći, rekao je Benkö.

Nije iznio detalje o broju vojnika koji se šalju prema granici.

Poljska, koja također dijeli granicu s Ukrajinom, rekla je da priprema skloništa za hitne slučajeve kako bi pomogla raseljenim osobama koje će bježati od nasilja ako Rusija napadne. 

Komentari 727