News

Komentari 3

Putnici iz Europe koji su primili AstraZenecu ne bi trebali imati problema s putovanjem u SAD

Putnici iz Europe koji su primili AstraZenecu ne bi trebali imati problema s putovanjem u SAD

Washington ukida ograničenje koja se od ožujka 2020. odnose na putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Kine, a kasnije će se primjenjivati i na Indiju i Brazil

Europljani cijepljeni cjepivom AstraZenece trebali bi moći ući u SAD bez obzira na to što Američka agencija za lijekove (FDA) ne priznaje to cjepivo, rekao je u ponedjeljak europski povjerenik Thierry Breton nakon sastanka u Washingtonu. 

Bijela kuća najavila je nešto ranije ukidanje ograničenja putovanja "početkom studenoga" za sve osobe iz inozemstva pod uvjetom da su u potpunosti cijepljene protiv covida-19.

"To se odnosi na sve ljude cijepljene cjepivima koje priznaje FDA, američka Agencija za lijekove", objasnio je Breton, zadužen za koordinaciju opskrbe Europske unije cjepivima protiv covida koji je razgovarao s koordinatorom za borbu protiv pandemije Bijele kuće Jeffom Zientisom. 

"Rekao mi je da će za ostala cjepiva, posebice za AstraZenecu, odlučiti njihova zdravstvena agencija, ali djelovao je pozitivno i optimistično", dodao je. 

"Iz razgovora sam shvatio da ... na temelju raspoloživih podataka o cjepivima koje priznaju europske zdravstvene vlasti, nije bio zabrinut", objasnio je Breton.

Washington ukida ograničenje koja se od ožujka 2020. odnose na putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Kine, a kasnije će se primjenjivati i na Indiju i Brazil.

Za sada Bijela kuća nije precizirala koja cjepiva će omogućiti ulazak na američko tlo.

Brojni Britanci i Europljani su primili cjepivo AstraZenece, koje Sjedinjene Države ne priznaju, a na njihovom su popisu cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i Johnson&Johnsona.