Obavijesti

News

Komentari 181

Račan tražio misu: 'Kuharić je iz Kockice istjerao vragove'

Račan tražio misu: 'Kuharić je iz Kockice istjerao vragove'
5

ISTJERAO MEFISTA: Povjesničar Karamarko bi zvao svećenika da ‘raskuži’ Kockicu, a to je još 1990. napravio kardinal Kuharić na poziv SDP-ovaca

VIDEO

Ako buduća vlada prepusti Banske dvore predsjednici te se preseli u Kockicu, u kojoj je nekad stolovao Centralni komitet, Tomislav Karamarko najavljuje: “Poslat ćemo svećenika da je malo raskuži”.

No Domoljubna koalicija i Most ne trebaju strahovati od vragova i zlih duhova jer Zdravko Tomac ekskluzivno otkriva:

- Reći ću vam nešto što ne znate, a to je da smo 1990., kad sam bio u SDP-u, Račan i ja pozvali kardinala Kuharića da održi misu u Kockici, gdje su ti zli duhovi. Već tada je posvećena od kardinala i to je bio znak da Hrvatska treba jedinstvo. Tuđman je tada rekao: ‘Ne zanima me tko je što prije bio ni tko je što danas, svi su pozvani, od ustaša do udbaša, da se uključe u ovaj povijesni trenutak u obrani i stvaranju Hrvatske’.

Tako je, tvrdi Tomac, to zloglasno mjesto postalo jedno od ključnih posvećenih točaka iz kojih se širilo domoljublje.

Iz Zagrebačke nadbiskupije su nam potvrdili da je kardinal Kuharić tada održao misu, no kažu da ne mogu potvrditi tko je uputio za to poziv. Tomac se slaže s Karamarkovim prijedlogom, kao i šef Sabora Željko Reiner, koji ističe kako dugo nije bio u toj zgradi. Kad su u pitanju troškovi preseljenja, navodi, upravo je to pitanje o kojem se isto tako treba dobro razmisliti. Najavu preseljenja komentirali su i ministri u odlasku. Gordan Maras vjeruje da “neke HDZ-ovce ondje srce vuče”. Za Ivana Vrdoljaka to je gubljenje vremena, a Siniša Varga poručuje da je to tek tehničko pitanje.

- Rad vlade mora biti efikasan bez obzira na to radili iz garaže ili velebnog zdanja - poručio je. Arsenu Bauku od toga se više sviđa ideja predsjednice da napusti Pantovčak jer bi, kaže, time ostvarila svoje obećanje.

- Mislim da je puno bolje rješenje da se vlada HDZ-a i njihovih kolaboracionista preseli u zgradu SOA-e. Tamo su domaći i nema nikakvog problema - smatra Ranko Ostojić.

Dok ministri špekuliraju, povjesničari pamte Kuharićeve riječi upućene Račanu u Kockici: “Povijest je dinamika”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.