Obavijesti

News

Komentari 48

'Radijacija je nad Europom, negdje se dogodila nesreća...'

Ruske vlasti tvrde da nisu svjesne nesreće na svom teritoriju, rekao je za Reuters direktor IRSN-a Jean-Marc Peres. Dodao je da još uvijek nisu kontaktirali kazahstanske vlasti...

VIDEO

Oblak radioaktivnog zagađenja iznad Europe u proteklim tjednima sugerira da se u posljednjem tjednu rujna dogodila nesreća u nuklearnom postrojenju u Rusiji ili Kazahstanu, objavio je u četvrtak francuski institut za nuklearnu sigurnost IRSN. 

IRSN odbacuje da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru i tvrdi da se ona najvjerojatnije dogodila u mjestu za tretman nuklearnog goriva ili u centru za nuklearnu medicinu. Ovaj incident nije imao negativnog utjecaja na zdravlje i okoliš u Europi, ističe IRSN.

Taj institut, tehnička ruka francuskog nuklearnog regulatora ASN-a, priopćio je kako ne može točno odrediti lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, no da se temeljem meteoroloških obrazaca najvjerojatnije mjesto incidenta nalazi južno od Urala, odnosno između tih planina i rijeke Volge. To znači da je riječ o Rusiji ili o Kazahstanu, naglasio je dužnosnik instituta. 

"Ruske vlasti tvrde da nisu svjesne nesreće na svom teritoriju", rekao je za Reuters direktor IRSN-a Jean-Marc Peres. Dodao je da još uvijek nisu kontaktirali kazahstanske vlasti. 

Glasnogovornica ruskog ministarstva za izvanredne situacije nije bila dostupna za komentar, kao ni vlasti u Astani ili kazahstansko veleposlanstvo u Moskvi. 

Peres ističe kako su IRSN i nekoliko drugih institucija za nuklearnu sigurnost u Europi u proteklim tjednima zabilježili visoke razine rutenija 106, radioaktivnog nuklida koji je proizvod cijepanja atoma u nuklearnom reaktoru koje se ne događa u prirodi. 

IRSN procjenjuje da je količina oslobođenog rutenija velika i da kad bi se incident te magnitude dogodio u Francuskoj da bi bila potrebna evakuacija stanovnika koji se nalaze u radijusu od nekoliko kilometara. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.