News

Komentari 56

Raketa pala u Indijski ocean

Raketa pala u Indijski ocean

Ostaci najveće kineske rakete Dugi marš 5B pali su su u nedjelju u Indijski ocean, a glavnina njezinih komponenti uništena je ponovnim ulaskom u atmosferu, prenose kineski državni mediji...

Raketa Long March 5B pala je u noćas u Indijski ocean. Glavnina njezinih komponenti uništena je ponovnim ulaskom u atmosferu, prenose kineski državni mediji. Putovala je brzinom od otprilike sedam kilometara po sekundi. 

Raketa je lansirana 29. travnja s kineskog otoka Hainan, noseći na sebi bespilotni modul Tianhe, koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj postaji. Neočekivano su nad njom izgubili nadzor, a danima je padala na Zemlju. Veći dio rakete izgorjeo je pri ulasku u atmosferu. 

Kina je prošli tjedan koristila ovu raketu kako bi u orbitu poslali prvi modul za svoju novu svemirsku postaju, ali nakon što su obavili misiju, izgubili su kontrolu nad 30 metara dugim prvim stupnjem rakete koji je u orbiti na visini između 162 i 306 kilometara.  Bez mogućnosti da ponovno pokrenu raketni motor, Zemlja je privlačila raketu kojoj su se na putu našle razne molekule i čestice. Pretpstavljalo se da će raketa pasti između geografskih širina Madrida i Pekinga na sjeveru, pa sve do Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu na jugu. 

Čelnik Pentagona Lloyd Austin rekao je u četvrtak da neće uništiti kinesku raketu, neizravno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole. Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskom letjelicom kod njezina povratka na Zemlju. U travnju 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada zanijekale da su izgubile nadzor nad laboratorijem.

Najčitaniji članci