News

Komentari 177

Gdje će pasti kineska raketa? Ovdje pratite njeno kretanje

Gdje će pasti kineska raketa? Ovdje pratite njeno kretanje

Kineska raketa Long March 5B koja je izvan kontrole u orbiti oko Zemlje trebala je oko 00:30 po našem vremenu proći kroz atmosferu, ali još uvijek putuje. Ne zna se gdje će točno pasti

Raketa Long March 5B lansirana je 29. travnja s kineskog otoka Hainan, noseći na sebi bespilotni modul Tianhe, koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj postaji. Neočekivano su nad njom izgubili nadzor, a ona već danima pada na Zemlju. Noćas, oko 00:30 sati po našem vremenu, proći će kroz Zemljinu atmosferu, a ovdje možete pratiti njeno kretanje. 

Veći dio ostataka velike kineske rakete za koju se očekuje da će se ovaj vikend vratiti u atmosferu izgorjet će pri povratku te je malo vjerojatno da uzrokuje bilo kakvu štetu, rekao je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Prijenos uživo s nešto više informacija možete pratiti ovdje: 

Točnu lokaciju znat će samo nekoliko sati ranije, kažu iz Pentagona, a do tad će se i na stranici Space-Track redovito ažurirati lokacija rakete.

Kina je prošli tjedan koristila ovu raketu kako bi u orbitu poslali prvi modul za svoju novu svemirsku postaju, ali nakon što su obavili misiju, izgubili su kontrolu nad 30 metara dugim prvim stupnjem rakete koji je u orbiti na visini između 162 i 306 kilometara. 

Bez mogućnosti da ponovno pokrenu raketni motor, Zemlja će privlačiti raketu kojoj će se na putu naći razne molekule i čestice. Fluktuacije u atmosferi i druge varijable te visoka brzina znače da je točnu lokaciju moguće predvidjeti tek par sati prije pada. Zona u kojoj bi raketa mogla pasti je između geografskih širina Madrida i Pekinga na sjeveru, pa sve do Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu na jugu. 

Čelnik Pentagona Lloyd Austin rekao je u četvrtak da neće uništiti kinesku raketu koja se ovog vikenda treba nekontrolirano vratiti u atmosferu, neizravno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskom letjelicom kod njezina povratka na Zemlju. U travnju 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada zanijekale da su izgubile nadzor nad laboratorijem. Raketa će najvjerojatnije pasti negdje u more. 

Najčitaniji članci