Obavijesti

News

Komentari 329

Lijepi iznos: Restrukturirali su Agrokor i dobit će 69 mil. eura

Lijepi iznos: Restrukturirali su Agrokor i dobit će 69 mil. eura
1

To je 1 posto ukupnog duga ove kompanije. Tu se ne uračunava trošak u prva tri mjeseca kod angažmana Alvareza. Izbačeni su troškovi revizora i troškovi PwC-a i Bakers Tillyja, rekao je Ramljak

VIDEO

>>> Pratite uživo tiskovnu konferenciju Ramljaka na 24sata:

Na samom početku konferencije Ramljak je kazao kako je London priznao 'lex Agrokor' što znači da će se svi postupci pokrenuti na londonskim sudovima preusmjeriti u Hrvatsku. 

Ante Ramljak predstavlja koliko i kome duguje Agrokor: Rusima nije priznao 8,5 milijardi kuna Reporteri: Nikol Zagorac i Ivan Pandžić

Posted by 24sata on Thursday, 9 November 2017

Izgleda da je čak 9000 vjerovnika zaboravilo da im Agrokor duguje. U objavi Agrokora se navodi da internom analizom čak 9000 vjerovnika nije prijavilo tražbine u iznosu 850 milijuna kuna. 

- Oni neće sudjelovati u nagodbi i neće biti namireni - rekao je Bošnjak.

Naknade savjetnicima do 69 milijuna eura

- To je kao i moja plaća bila od najvećeg interesa javnosti i mislim da je u red da to prezentiramo. Mi ćemo od sljedećeg mjeseca stavljati sve troškove cijelog ovog postupka u izvješće. Što se tiče restrukturiranja - na ovom postupku radi 19 profesionalnih tvrtki tj. ukupno 141 stručnjak bilo u financijskom bilo pravnom ili poslovnog restrukturiranja. Pokušavamo primijeniti najbolju svjetsku praksu. Morate znati da je ovo u ovom trenutku najveći postupak restrukturiranja koji sve vodi u Europi. Jako je puno stranih banaka uključeno u ovaj postupak i mi smo angažirali u svakom polju najbolje stručnjake. Ukupna naknada do kraja ovog postupka za savjetnike će iznositi oko 58 milijuna eura. Odnosno ovisno o duljini trajanja procesa on se može povećat do 69 milijuna eura. To je 1 posto ukupnog duga ove kompanije. Tu se ne uračunava trošak u prva tri mjeseca kod angažmana Alvareza. Izbačeni su troškovi revizora i troškovi PwC-a i Bakers Tillyja - rekao je Ramljak te istaknuo kako sve troškove Uprave pokrivaju vjerovnici.

Naravno da neće svatko od njih dobiti isti iznos, ali prema jednostavnoj matematičkoj računici, kada se 69 milijuna eura podijeli sa 141 (broj stručnjaka koji radi na Agrokoru), riječ je o prosječnom iznosu od 489.361 eura (oko 3,62 milijuna kuna).

Troškovi za pravno, financijsko i savjetovanje za restrukturiranje do 30. rujna iznose 18 milijuna eura.

'Postoji mogućnost da se dogovorimo sa Sberbankom'

- Jutros. Jutros sam kontaktirao s predstavnikom Sberbanka. Komunikacija stalno postoji. Nakon svega ovoga što se događalo mi smo pružali ruku. Mi nijedan potez prema njima nismo napravili, nijedan agresivan potez samo smo se branili u cijelom postupku. Mislim da postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis i da se dogovorimo. Što se tiče Sberbanka svi bi bili najsretniji da najveći vjerovnik pristupi ovom postupku da sjednemo za stol i napravimo naagodbu. Kad kažem svi mislim na druge kreditore. Da svi rade zajedno da pokušaju i oni uvjeriti Sberbank da bi bilo za sve najbolje da sjednemo za stol. Postoji naznaka s njihove stane da su spremni za razgvor i kompromis - rekao je.

- Problem je velik godinama se gomilao. Nije se mogao riješti preko noći 58 milijardi je užasan iznos. S naše strane dajemo sve od sebe da taj udarac ne prijeđe na cijelo gospodarstvo, ali nitko iz ovoga neće izaći kao pobjednik - kazao je.

Dodao je da ukoliko Sberbank povuče sve tužbe i postigne dogovor ulazi u Vjerovničko vijeće. Istaknuo je kako se o nepriznavanju duga Sberbanka savjetovao sa svojim pravnicima. 

- Zašto od Sberbanka radite monstruma? Imaju 18 posto ukupnih potraživanja. Ne mogu zaustaviti nagodbu. Mislim da radimo nepotrebno - strašimo sve oko toga da iza toga stoji ruska država da iza Knightheada stoji američka država. Ovo je odnos jedne korporacije s drugom. U ovom odnosu imamo vlastiti dignitet u kojem ja i moji savjetnici ćemo postupiti prema onome što nam zakon omogućava. Mislim da su toga svi kreditori svjesni. A polako i Sberbanka postaje svjesna toga - rekao je.

'Lex Agrokor' priznat u Londonu: Nema tužbi dok se ne postigne nagodba

To znači da vjerovnici ne mogu ići u tužbe i naplaćivati svoj dug dok je na snazi izvanredna uprava. Dakle, sve se zaustavlja dok se ne postigne nagodba. Ovime je vjerovnicima, prije svega Sberbanci čije tražbine Agrokor osporava, zapravo izbijeno najjače oružje iz ruku.

16,54 milijarde kuna tražbina osporeno

Točno u podne, izvanredni vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak objavio je listu kome sve Agrokor duguje i koliko. Ukupni iznos priznatih tražbina vjerovnika i dobavljača Agrokora, prema tablicama koje je u četvrtak objavio Trgovački sud u Zagrebu, doseže 41,23 milijarde kuna, dok je 16,54 milijarde kuna tražbina osporeno.

Trgovački sud u Zagrebu objavio je tablice o tražbinama prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, kao i tablice o razlučnim i izlučnim pravima, iz kojih se vidi da je iznos ukupnih priznatih tražbina 41,23 milijarde kuna, a osporenih 16,54 milijarde.

Detaljne tablice tko kome i koliko duguje možete pogledati OVDJE.

Nedavno je izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio da se iznos priznatih i nepriznatih tražbina kreće oko 58 milijardi kuna, a u taj iznos uključena su i potraživanja između kompanija unutar sustava Agrokor. Izvanredna Uprava Agrokora u podne će na konferenciji za novinare predstaviti ključne informacije vezne uz prijavu tražbina. 

Odredbe Zakona o postupku izvanredne uprave ne predviđaju održavanje ispitnog ročišta na kojem bi se izvanredni povjerenik mogao dodatno očitovati priznaje li ili osporava svaku pojedinu tražbinu, već svoje očitovanje daje samo u tablicama, nakon čije objave teče rok od osam dana za osporavanja od strane drugih vjerovnika.

Ramljak ima pravo nepriznati neka prijavljena dugovanja, a neće priznati apsolutno najveću tražbinu: onu ruskog Sberbanka. Neosporno je da je Sberbanka posudila Agrokoru 1,1 milijardu eura ili oko 8,5 milijardi kuna, ali Ramljak će pokušati izvesti pravni manevar. 

Kako je ta ruska banka već tužila Agrokor na sudu u Londonu za povrat svog novca u punom iznosu, a pokušava i u zemljama regije putem suda plijeniti imovinu Agrokora izvan Hrvatske, u izvanrednoj upravi drže da je to dovoljan razlog da im ne priznaju u Hrvatskoj njihove tražbine. 

- Nitko se ne može naplatiti dva puta - najavio je nedavno Tin Dolički, pravni savjetnik Ramljaka i time dao naslutiti da će izvanredna uprava ići u ovaj potez. 

Na osnovu prijavljenih dugovanja, formira se i Vjerovničko vijeće koje odlučuje o nagodbi i svim potezima. Pojednostavljeno, što vam više Agrokor duguje, to imate veće pravo glasa.

Ovim potezom bi Sberbank u potpunosti bio maknut iz odlučivanja o nagodbi. Za odluku o nagodbi potrebno je 66 posto glasova, a bez Sberbanka je to moguće. S njima, puno teže jer je poznato da se oni protive radu izvanredne uprave.  Tako da bi drugi vjerovnici, primjerice američki fondovi predvođeni Knightheadom, domaće banke poput Zabe i dobavljači odlučivali koliko će se Sberbanki otpisati duga.

A otpisi prema bankama bi trebali biti veliki, čak i do 70 posto, što znači da bi Sberbanci „isparilo“ više od 700 milijuna eura kojima su kreditirali Agrokor. Ipak, druga ruska banka, VTB je pristala sudjelovati u novom kreditiranju i cijelom procesu, te ne tuži Agrokor, pa bi oni ostali u procesu nagodbe s oko 400 milijuna eura koje su posudili. 

Sberbanci će to biti dodatni argument da naplati svoje novce putem tužbi u Londonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 329
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa