Obavijesti

News

Komentari 341

Raskol u partiji: Stiže majka svih Milanovićevih bitaka...

Raskol u partiji: Stiže majka svih Milanovićevih bitaka...
8

Najavu ostavki dosad nismo čuli. Zoran Milanović je rekao da će se na novim unutarstranačkim izborima ponovno kandidirati za mjesto predsjednika stranke

VIDEO

Ed Miliband nedavno je nakon izbornog poraza podnio ostavku na mjesto čelnika Laburista, govore Milanovićevi protivnici, upozoravajući ga na visoko dignutu letvicu. Milanović nije poražen nego prevaren, kažu Zokijeve pristaše, dodajući ironično - kakva smo mi Engleska, takav je Zoki Miliband...

- SDP je pod Milanovićevim vodstvom izgubio pete izbore po redu. Stranka je izgubila trećinu zastupnika u odnosu na izbore 2011. - napisala je na Facebooku Aleksandra Kolarić, najpoznatija disidentica SDP-a, pa dodala:

- Vjerodostojnost vodstva izuzetno je slaba. Članstvo će se naći pred dilemom: ili nastaviti utabanim stazama ili pokrenuti promjene demokratizacije i modernizacije stranke te povratka socijaldemokratskim vrijednostima. Milanović i članovi Predsjedništva koji su ga podržavali trebali bi dati ostavke.

Podjele su počele, odnos se ne zna

Najavu ostavki dosad nismo čuli. Zoran Milanović je rekao da će se na novim unutarstranačkim izborima ponovno kandidrati za mjesto predsjednika stranke. U samouvjerenom nastupu na RTL-u predstavio je sebe kao borca protiv Imperija - bankara, bogataša, centara moći... On je čovjek koji ide glavom tamo gdje drugi ne idu ni kopačkom.

Bernardić, Kolarić, Mrsić...?

Milanovićevu je političku poziciju teško izraziti egzaktnim rječnikom. On je dobio manje mandata nego na prošlim izborima, to je činjenica. No u odnosu na proljetnu poziciju SDP-a, koja je bila luzerska, do izbora je doveo SDP do pozicije u kojoj je praktički stajao pred formiranjem Vlade. I za jedno i za drugo je osobno odgovoran, odnosno zaslužan.

Šef SDP-a je za izbore angažirao čarobnjaka Aleksa Brauna, čije je naputke savršeno proveo u život. Ima li SDP jačeg čovjeka od Milanovića? To je jedno važno pitanje. Drugo je, hoće li se u osporavanje Milanovićeva liderstva upustiti jedan protukandidat - što bi značilo da je cijeli SDP plebiscitarno protiv njega - ili će ih biti više, što bi Milanoviću olakšalo ostanak na vrhu. Njegove su mane dobro poznate. Milanović je unutar stranke despot (u koaliciji je savršeno poštovao autonomiju svojih saveznika) i nema sposobnost okupljanja ljudi.

Poplava u Gunji izbacila je premijera

Inkluzivnost nije karakteristika vođe SDP-a. On je težak, svadljiv i nedruštven te je samo strah od Tomislava Karamarka u njegovo naručje bacio dio saveznika i vojsku glasača. Posvađao se s Ivom Josipovićem, pacificirao Miranda Mrsića i Rajka Ostojića, marginalizirao Bernardića, u jednom navratu čak izložio ruglu i stranačkog patrijarha Josipa Leku. S druge strane, Milanović brzo uči, a kad se bori za život, vitalan je kao divlja mačka - nakon poplave u Gunji on se doista počeo ponašati kao predsjednik Vlade. Možemo reći da ga je kao premijera - izbacila poplava. Povukao je niz poteza koji su pogodovali određenim skupinama - kupovao je birače - no povremeno su te kupoprodaje imale veliki doseg. Konverzija franka, koja je doslovce oslobodila ropstva 70.000 dužnika, odnosno oko 200.000 članova njihovih obitelji, najhrabriji je potez te vrste u Europi. Bi li takav zakon izglasao SDP Tonina Picule ili Zlatka Komadine? Izbjegličku krizu Ranko Ostojić, njegov stranački saveznik, “hendlao” je uzorno: pola milijuna ljudi protutnjalo je kroz Hrvatsku, bez spomena vrijednog incidenta. Milanovićevi su protivnici demokratičniji od njega.

Picula i Stier su kao Boro i Ramiz

Tonino Picula je zakonito dijete račanizma. On je širok, obrazovan, govori jezike, zagovornik je novodobne pomirbe (njegovo prijateljstvo s Davorom Stierom nalikuje na staru jugosocijalističku bajku o Bori i Ramizu) i ima sve osobine osim jedne - ne nalikuje na lidera. Zlatko Komadina pokleknuo je kao ministar pred pritiscima Slavka Linića i Zorana Milanovića već nakon prvih nekoliko mjeseci pa je sigurno da ne ostavlja dojam čovjeka koji bi mogao voditi stranku ili državu. Može li Davor Bernardić biti protukandidat Milanoviću? Može, ako se sve “frakcije” u stranci dogovore oko njega. On je mlad, ispekao je zanat u Bandićevoj majstorskoj radionici, zna znanje, ima sjajno pamćenje, navodno u svojem mobitelu ima memorirane brojeve 5000 članova zagrebačkog SDP-a i sve ih osobno poznaje. Aleksandra Kolarić, disidentica, hrabra je i obrazovana, ali nije članica stranke i do izbora neće imati statutarnu mogućnost povratka. Mnogo toga u SDP-u ovisit će i o potpori najvažnijih podružnica. Rijeka je najvažnija. Vojko Obersnel napao je Ivu Baldasara teškim riječima pa se čini da nije pretjerano zagrijan - barem sad - za njegovo rušenje. Željko Jovanović je za Milanovića pa ostaje samo Komadina. Ne zna se kako će reagirati Zagreb. Mirando Mrsić šuti, Bernardić šuti, Rajko Ostojić šuti, a izbori će biti brzo - čini se brže od statutarnog roka. Milanović je, kao i prošli put, startao prvi...

Najglasnija oporba je izvan SDP-a

Aleksanadra Kolarić, koju je Milanović izbacio iz SDP-a, idejno formulira antimilanovićevsku platformu. Sve je kritike sažela u jednu rečenicu: Izgubio je pet izbora zaredom, mora otići, zajedno s vrhom SDP-a.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Obersnel: Štakori prvi napuštaju brod koji tone...

Vojko Obersnel, SDP-ov riječki patrijarh, koji MIlanovića ne obožava, pobjesnio je na Ivu Baldasara poručivši mu nimalo nježnim riječima da je štakor koji je naslutio katastrofu pa prvi dignuo sidro.

Nel Pavletić/PIXSELL

Stazić: Milanović nije izgubio nego je prevaren

Nenad Stazić tvrdi da je SDP dobio više glasova od HDZ-a, ali su Mostove manipulacije u pregovorima dovele Milanovića u poziciju relativnog gubitnika. Čini se da će braniti Milanovića na čelu SDP-a.

Žarko Bašić/Pixsell

Milanoviću idi, želimo novog šefa

Gradonačelnik Splita, čovjek stranačke desnice, prvi je Milanoviću predložio da otiđe s čelnog mjesta u SDP-u.

Ivo Čagalj/PIXSELL

Opet ću se kandidirati

Milanović je samouvjereno upitao kritičare tko bi tako smiono vodio bitke protiv bankara i drugih kako ih je vodio on.

FaH

Milanović se uzda u pokazanu borbenost

Ej, mi smo se suprotstavili bankama i centrima moći. Očekujete to od ove Vlade? Nema šanse, rekao je Milanović u intervjuu RTL-u. Boris Lalovac i Ranko Ostojić su njegovi saveznici, kao i Gordan Maras, Milanka Opačić te Branko Grčić.

Picula je predstavnik račanizma

On je širok, obrazovan, govori jezike, zagovornik je novodobne pomirbe (njegovo prijateljstvo s Davorom Stierom nalikuje na staru jugosocijalističku bajku o Bori i Ramizu) i ima sve važne osobine osim jedne - ne nalikuje na lidera.

Željko Lukunić/Pixsell

Kalvinizmu je odzvonilo

Koalicija Mosta i HDZ-a želi uvesti tvrdi kapitalizam i tržište. SDP-u preostaje samo jedno: borba za radno ovisno stanovništvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 341
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu