Obavijesti

News

Komentari 27

Raspisali upitan natječaj za predstojnike ureda HZZ-a...

Raspisali upitan natječaj za predstojnike  ureda HZZ-a...
1

Orešković kabinet raspisao je natječaj za predstojnike Područnih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Svi smijenjeni su postavljeni na najniža mjesta unutar službi

VIDEO

Iako je Zakonom o Vladi rečeno da ona u ostavci obavlja tehničke poslove, među koje zasigurno ne spadaju poslovi vezani uz imenovanja, Oreškovićev kabinet se uputio na „sklisko“ područje raspisujući natječaj za predstojnike Područnih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- Vršitelj dužnosti ravnatelja Zavoda, gospodin Lončar je nakon 10 dana po imenovanju razriješio 13 predstojnika. Da će tako postupiti najavio nam je na prvom kolegiju održanom u Zagrebu, tražeći mandate na raspolaganje, bez obzira što nekima, među kojima sam i ja, mandat traje još godinu dana – kazao nam je Ivan Baborski (35), nedavno smijenjen s mjesta predstojnika virovitičkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Baborski nam je iznoseći kronologiju poteza koje je povukao v. d. ravnatelja HZZ-a, rekao da ga je A. Lončar nazvao telefonom 6. lipnja kao i preostalih 12 kolega i rekao da se smjenjuju s dužnosti predstojnika. Isti dan je stigao e-mail u kojem je bila Odluka o razrješenju dosadašnjih kao i Odluka o postavljanju novih,v.d. predstojnika.

I. Baborski se zaposlio u HZZ 2005. godine, da bi se 2013. godine javio na javni natječaj za predstojnika virovitičkog PU na kojemu je izabran na četiri godine, a koji mu je trebao isteći 2017. kao i nekolicini drugih predstojnika koji su na taj način izabrani.

- Doista se radi o postavljanju stranački podobnih kadrova jer je 29. lipnja raspisan natječaj za sve predstojnike, koji istječe 14. srpnja. Dan prije raspuštanja Sabora. Predstojnike imenuje ravnatelj, uz suglasnost ministra. U ovom slučaju bi to trebao provesti v.d. ravnatelja, naravno sve uz suglasnost „tehničke“ ministrice Nade Šikić, što ostavlja, u najmanju ruku sumnju – kazao nam je Baborski, dodajući kako je on član SDP-a, a kolegica koja je došla umjesto njega je iz redova HDZ-a, štoviše, bila je predstojnica prije njega.

Navodi kako su najgore prošli oni koji nemaju niti jednu stranačku iskaznicu, a na njihova su mjesta došle provjerene osobe iz redova HDZ-a. Svi smijenjeni su postavljeni na najniža mjesta unutar službi, s osjetno manjim plaćama.

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, nam je rekao, da je to uobičajeno ponašanje HDZ-a, jer ne postoje nikakvi valjani razlozi, te da je to protuzakonito. Posebice jer su djelatnici Zavoda primjenjivali preporuke iz EU-e te išli “na noge“ poslodavcima kako bi saznali njihove potrebe i probleme i nisu čekali da im poslodavci pokucaju na vrata.

- Upravo takav rad je prepoznat u EU-i koja je HZZ-e proglasila najboljim Zavodom u Europi i dodijelila mu tri prestižne nagrade za što zasluge imaju i upravo smijenjeni predstojnici. Mi smo predstojnike mijenjali po isteku mandata, natječajem, pri čemu smo vodili računa o stručnosti, a smijenjene postavili na rukovodeća mjesta unutar sustava. Ostavili smo ravnateljicu Zavoda, koju je postavila HDZ-a vlast, jer se radilo o osobi koja je poznavala struku – kazao nam je Mrsić, dodajući kako je skandalozno da se smijenjene osobe rasporedi na najniže rangirana radna mjesta. Mrsić je najavio i pitanje odgovornosti osoba koje su provele čistku, najavljujući konferenciju za medije na tu temu.

U poduljem odgovoru iz ureda v.d. ravnatelja HZZ-a stoji kako su smjene provedene s ciljem rješavanja nezaposlenosti, jer je to najbolnija točka društva. Stoga se odlučilo ka modernijem pristupu koji zagovara „izvući“ djelatnike iza šaltera i poslati ih k poslodavcima. Predstojnici regionalnih/područnih ureda su prema Statutu obvezni staviti mandate na raspolaganje novoizabranoj upravi, a što su oni i učinili. Nadalje se navodi kako svi imaju mogućnost ravnopravno kandidirati se na raspisani natječaj, a Zavod se sigurno neće voditi načelom političke podobnosti, nego isključivo gledati kapacitete kandidata koji će najkvalitetnije provoditi poslovna usmjerenja Zavoda, stoji na kraju priopćenja.

Unatoč prošlotjednom obećanju da će se referirati na navode iz teksta, iz kabineta ministrice Rada i mirovinskog sustava, Nade Šikić, do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Da cijeli slučaj bude interesantniji na njegovu upitnu zakonitost upozorio je i saborski zastupnik Stipe Petrina na svojim stranicama.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.