Obavijesti

News

Komentari 14

Raspisane su tjeralice: Ratni zločini u H. Kostajnici 1991.

Raspisane su tjeralice: Ratni zločini u H. Kostajnici 1991.
1

Nakon rata, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba, a posmrtni ostaci dvojice pripadnika MUP-a i jednog civila do sada nisu pronađeni, pa se još vode na popisu nestalih osoba

VIDEO

Zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika nakon osvajanja Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. sisačko-moslavačka policija podnijela je kaznene prijave po zapovjednoj odgovornosti protiv  tadašnjeg  komandanta  štaba Teritorijalne obrane i zapovjednika vojne policije samoproglašene "SAO Krajine", danas 81-godišnjaka i 65-godišnjaka, koji se vjerojatno nalaze u Republici Srbiji i za njima je raspisana međunarodna tjeralica. 

Protiv njih su, nakon višegodišnjeg kriminalističkog istraživanja, po zapovjednoj odgovornosti podignute ukupno četiri kaznene prijave, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Sisku načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Luka Pešut.

Utvrđeno je kako su 81-godišnjak, tada komandant štaba Teritorijalne obrane i 65-godišnjak, tada član toga štaba i zapovjednik vojne policije tzv. SAO Krajine, organizirali i predvodili zarobljavanje većeg broja pripadnika Oružanih snaga RH i civila neposredno nakon pada Hrvatske Kostajnice 12. rujna 1991. godine.

Veliki broj zarobljenih, rekao je Pešut, prebačen je preko Une u Bosansku Kostajnicu, ondje je odvojeno 15 osoba, od kojih devet djelatnih i pričuvnih pripadnika MUP-a, dva pripadnika HV-a i četiri civila, koji su potom likvidirani i pokopani u dvije masovne grobnice na području sadašnje općine Donji Kukuruzari. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon rata, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba, a posmrtni ostaci dvojice pripadnika MUP-a i jednog civila do sada nisu pronađeni, pa se još vode na popisu nestalih osoba. Najmlađa pogubljena osoba imala je 21, a najstarija 46 godina, rekao je Pešut.

Po nalogu županijskih sudova u Sisku i Zagrebu, protiv odgovornih je osoba raspisana međunarodna tjeralica, a pretpostavlja se, dodao je načelnik Pešut, da se nalaze u Republici Srbiji.

Načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina Ravnateljstva policije Krešimir Mamić je rekao kako se, zbog većeg protoka vremena, radi o vrlo složenom kriminalističkom istraživanju.  Pohvalio je službenike sisačko-moslavačke Policijske uprave koji su istraživanje u suradnji s Državnim odvjetništvom RH uspješno priveli kraju. Punu podršku istraživanju, kako je rekao, pružilo je Ravnateljstvo policije, uz sudjelovanje drugih državnih tijela, kao Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Vojna policija i tijela sigurnosno-obavještajnog sustava RH.

Načelnik Mamić je spomenuo kako posao još nije do kraja završen, pa službenici Policijske uprave u suradnji s drugim tijelima i dalje intenzivno prikupljaju saznanja o tom i drugim događajima, ponajprije ratnim zločinima, iz ranih devedesetih godina.   

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina