Obavijesti

News

Komentari 67

Rasplet situacije oko F-16? U petak sastanak SAD-a i Izraela

Rasplet situacije oko F-16? U petak sastanak SAD-a i Izraela
1

Treba podsjetiti da se hrvatska strana već osjeća prilično izigrano s obzirom na to da su u MORH-u još prije godinu dana dobili sva potrebna jamstva da će se Izrael pobrinuti za pribavljanje suglasnosti...

VIDEO

Nakon potvrde potkraj prošlog tjedna iz izvora bliskih izraelskoj vladi da je došlo do zastoja i blokade u potpisivanju ugovora između Hrvatske i Izraela o nabavi eskadrile borbenih aviona F-16 Barak i dalje nema konkretnog objašnjenja što se u stvari dogodilo. 

Jedino je jasno da Izraelci, kako kažu, za blokadu okrivljuju SAD, a Amerikanci, pak, Izrael. Na pitanje Večernjeg lista da komentiraju cijeli slučaj, kao i to jesu li u kontaktu s hrvatskom Vladom, odgovorna osoba iz izraelske vlade samo je poručila da “oni nisu mjerodavni za davanje takvih informacija”.

To vjerojatno znači da spor i dalje postoji te da nije došlo do pomaka kojima bi se raspetljala ta za Hrvatsku vrlo neugodna situacija te vjerojatno treba pričekati novi sastanak Izraelaca i Amerikanaca na tu temu. Kako doznaje Večernji list, do takvog sastanka trebalo bi doći u petak 14. prosinca, i to na najvišoj razini.

Treba podsjetiti da se hrvatska strana već osjeća prilično izigrano s obzirom na to da su u MORH-u još prije godinu dana dobili sva potrebna jamstva da će se Država Izrael pobrinuti za pribavljanje suglasnosti američke vlade, što je tada smatrano kao formalnost.

Tada je potpisan i kratki dokument koji je sadržavao četiri stavke, a kojim je izraelska strana i pismeno preuzela neke obveze. Dokument je potpisan u Izraelu, gdje su u siječnju 2018. boravili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, pomoćnici ministra za obrambenu politiku i materijalne resurse Petar Mihatov i Roman Mikulić te članovi stručnog tima u sastavu voditelj-brigadir Davor Tretinjak i pukovnik Željko Ninić, kao predstavnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). 

Na konzultacijama s direktorom Međunarodne uprave (SIBAT) ministarstva obrane Izraela za obrambenu suradnju, pismeno je potvrđeno između RH i Izraela da je ponuda Države Izrael višenamjenski borbeni avion, što uključuje isporuku aviona s NATO-ovom kompatibilnom opremom, kao što je detaljno opisano u ponudi.

U dokumentu je tom prigodom navedeno da je i taj trošak sastavni dio sveukupne ponude Izraela i da “neće biti nikakvih dodatnih troškova za RH”. Nadalje, za tzv. SLEP (Service Life Extention Program) kojim se produljuju životni resursi zrakoplova namijenjenih Hrvatskoj odgovoran je Izrael.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...