Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
80 komentara

Rasprodaja državne imovine: Oranica u Mošćenici za 200 kn

Na reprezentaciju, službena putovanja,  na ono na što se može utjecatim 48 strateških društava potrošila su u sedam godina 2,6 milijardi kuna. Ti troškovi su mogli biti znatno niži, rekao je Marić

oraci
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
80 komentara

Ministarstvo državne imovine objavilo je prodaju 44 nekretnine u vlasništvu države. U ponudi su odmarališta, zemljišta, pašnjaci, a najskuplja nekretnina je u Kostreni. Početna joj je cijena 22,8 milijuna kuna, a ponuditelj mora uplatiti jamčevinu od oko milijun kuna. S druge strane, najjeftinija je oranica u Mošćenici od 79 četvornih metara s početnom cijenom 200 kuna. Rok za podnošenje ponuda je 1. rujna, a sve nekretnine se prodaju u zatečenom stanju po principu "viđeno-kupljeno". 

'Od ovog natječaja očekujemo 60 milijuna kuna'

- Od ovoga natječaja očekuje se oko 60 milijuna kuna. Dosad je na sličan način realizirano u ovoj godini 20-ak milijuna kuna. To znači ukupno 80 milijuna kuna. Gledano relativno na proračunsku obvezu to je beznačajan iznos, ali gledajući na proračun ministarstva onda je to znatno više od proračuna državne imovine koji iznosi svega 50 milijuna kuna - rekao je ministar državne imovine Goran Marić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na pitanje očekuje li da će ispuniti plan o tome da do kraja godine uprihodi 1,4 milijardi kuna od prodaje državne imovine, ministar Marić odgovorio je potvrdno.

- Već do sada smo izvršili 400 milijuna kuna iako je trenutačno u realizaciji između 300 i 400 milijuna kuna, ali ne možemo još uvijek govoriti o kojim je tvrtkama riječ. Naime, završava prodaja na burzi i još uvijek postoji mogućnost spekulacija. Burza je poznata po spekulacijama - rekao je ministar.

Analiza poslovanja: Na reprezentaciju i putovanja otišlo 2,6 milijardi kn

Govoreći o rezultatima analize poslovanja 48 strateških društava, odnosno njihovih troškova za službena putovanja, dnevnice, reprezentaciju Marić je kazao da je ona egzaktna, institucionalna i autentična.

- Na prvu pokazuje da nije baš da su državne tvrtke neučinkovite kao što se to pokušava stalno nametnuti, ali kad je riječ o troškovima, da nije dovoljna razina odgovornosti kad su u pitanju troškovi. Zanimljivo je i da je broj zaposlenih u strateških tvrtkama, 68.000, pao u sedam godina na 60.000 zaposlenih. Istina, pali su i prihodi sa 79 milijardi na 63 milijarde kuna. Analiza ne služi za prozivanje i razotkrivanje već za otvaranje problema i tema koje su nužne za Republiku Hrvatsku -  napomenuo je Marić. 

Ministar smatra i da je vrlo teško reći koliko je neopravdano potrošeno novaca, ali na reprezentaciju, službena putovanja,  na ono na što se može utjecati u sedam godina potrošeno je 2,6 milijardi kuna.

- Ti troškovi su mogli biti znatno niži i tu je izostala poslovna odgovornost - rekao je ministar Marić i dodao: 'Interesantno je da oni koji su najviše akumulirali gubitaka, rastrošni su na troškovnoj strani, ali prednjače veliki giganti. Iako HEP posluje pozitivno, prednjači upravo ta tvrtka - izjavio je Marić.

HPB akumulira gubitak, a najveća po isplati bonusa i otpremnina

Prednjači i sustav Hrvatskih željeznica. Marić je napomenuo kako je interesantno da se donacijama bavi i HBOR, da se Zračna luka Osijek oglašava znatno više od svih drugih luka zajedno, a i da Zračna luka Dubrovnik potroši pet puta više na reprezentaciju nego Zračna luka Split, a po veličini su otprilike iste.

- Zanimljivo je i da Hrvatska poštanska banka, iako je u prethodnih 6-7 godina akumulirala gubitak, najveća je po isplati bonusa i otpremnina. Od ukupno 32 milijuna kuna bonusa u HPB-u je isplaćeno 70%, a zapravo akumuliraju gubitak - kaže Marić.

Marko Lukunić/Pixsell | Autor: Marko Lukunić/Pixsell Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Sumnjivo i poslovanje državne tvrtke Plinacro

Dodao je kako je sumnjivo i poslovanje državne tvrtke Plinacro. Ugovarala je, tvrdi Marić, vrlo nepovoljne kredite, čiji bi raskid mogao dovesti do isplate odštete od vrtoglavih 240 milijuna kuna.

Grgur Žućko/Pixsell | Autor: Grgur Žućko/Pixsell Foto: Grgur Žućko/Pixsell

- Mi smo pokušali refinancirati, zajedno s Nadzornim odborom i Upravom Plinacra, i pronašli smo već za 2/3 manju kamatnu stopu, čime bismo uštedjeli  100 milijuna kuna samo na kamati. Međutim, ugovor je takav da moramo čekati raskid ugovora - izjavio je ministar Goran Marić za HRT.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message