Obavijesti

News

Komentari 45

Rasprodaja: HPB onome tko da više, CO Poljacima ili Adrisu

Rasprodaja: HPB onome tko da više, CO Poljacima ili Adrisu
1

Vlada je na današnjoj sjednici odabrala po dva potencijalna kupca dionica HPB-a i Croatia osiguranja, a njihove obvezujuće ponude očekuju u roku od mjesec dana

VIDEO

Vlada je na današnjoj sjednici odabrala po dva potencijalna kupca dionica HPB-a i Croatia osiguranja, a njihove obvezujuće ponude očekuju u roku od mjesec dana. 

- Što se tiče Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, radi se o dvije privatizacije. HPB se prodaje u cjelini najboljem ponuditelju koji će time dobiti mali dio tržišta. Kod nje je kriterij cijena dionice. U CO bi zadržali kontrolni paket, a tražimo partnera. Onaj tko ulazi u CO kao kupac dionica i koji će dokapitalizirati tvrtku, kriterij je uz očuvanje identiteta i imena tvrtke, njezino širenje u regiji i ulaganje u poslovanje - rekao je na početku sjednice premijer Zoran Milanović.

Cilj je da CO postane lider u regiji i prodati HPB za što veću cijenu

Glavni cilj Vlade je prodati HPB za što veću cijenu. Kao potencijali partner u HPB-u ostali su OTP Bank koji je za 99 posto dionica ponudio cijenu u rasponu od 92,2 do 118 milijuna eura, dok je za isti broj dionica Erste & Steiermaerkische Bank ponudila je 130,2 milijuna eura. 

Potencijalni kupci Croatia osiguranja su rovinjska Adris Grupa koja je za 43 posto udjela ponudila 104,5 milijuna eura uz dokapitalizaciju od 130 milijuna eura, a poljski PZU za 50 posto udjela nudi 142 milijuna eura i dokapitalizaciju od 50 milijuna eura.

Oba ponuđača sve bi financirala iz vlastitih izvora.

Ponuda Triglav osiguranja nije prihvaćena uz obrazloženje da je analizom utvrđeno kako to osiguravajuće društvo nema raspoloživu kapitalnu snagu kojom bi preuzelo CO. 

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je kako je cilj da CO postane lider u regiji. Objasnio je i da je racionalan potez prepustiti komercijalnu HPB financijskom tržištu. Rekao je i da obje banke koje su poslale ponudu za HPB imaju zadovoljavajuću koncentraciju na hrvatskom tržištu. Kod Erste je to 17 posto,  a kod OTP 15 posto udjela. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije