Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
220 komentara

Orešković o sastanku: Bilo je good, good, good. Nije bilo bad

Premijer je najavio da će Vlada utvrditi amandman kojim će riješiti pitanje subvencioniranog prijevoza srednjoškolaca. Odakle će se uzeti tih 33 milijuna kuna, nije odgovorio

Foto: REUTERS/PIXSELL
220 komentara

Premijer Tihomir Orešković sastao se u ponedjeljak navečer u Saboru s predstavnicima klubova vladajuće koalicije s kojima je razgovarao o imenovanju ministra branitelja, a novinarima je kazao kako kako se nada da će sutra imati novog kandidata za tu funkciju te da će što prije izabrati novog ministra.

O samom sastanku kaže - bilo je 'good'.

- Bilo je good, good, good. Nije bilo bad, bila je diskusija - rekao je premijer Orešković.

Dodao je da je Milijanu Brkiću zahvalio što je bio kandidat, kao i za ono što je učinio za Hrvatsku.

- Mislim da je pokazao svoj karakter. Sutra ću naći vremena i nadam se da ćemo sutra imati jednoga kandidata i da ću što prije izabrati ministra branitelja - kazao je Orešković novinarima nakon kratkog sastanka u Klubu HDZ-a, održanog po završetku zajedničke sjednice klubova vladajućih stranaka na kojoj je sa suradnicima obrazložio prijedlog proračuna.

 Orešković nije želio odgovoriti na neslužbene informacije po kojima bi novi ministar branitelja trebao postati brigadni general Tomislav Medved, ratni zapovjednik Tigrova.

 - Znate već moju praksu, mislim da smo tu svi uhodani. Nadam se da ću što prije, ako ne sutra, komunicirati tko je novi ministar branitelja - kazao je Orešković.

Ipak će biti novca za prijevoz učenika

Premijer je zadovoljan raspravom na sjednici klubova, a najavio je da će Vlada sutra na telefonskoj sjednici utvrditi amandman kojim će riješiti pitanje subvencioniranog prijevoza srednjoškolaca.

S koje stavke namjerava namaknuti ih 33 milijuna kuna, nije odgovorio.

 Vlada kreće u rasprodaju državne imovine

Hrvatska Vlada ovog će ljeta krenuti na turneju kako pojačala interes za planiranu prodaju 1,5 milijardi eura obveznica i drugih investicija, čime bi se trebala diversificirati ekonomija ovisna o turizmu i kako bi se održao rast.

Ministar financija Zdravko Marić, koji će voditi međunarodnu prodaju, iskoristit će taj novac za refinanciranje jednake količine duga koji na naplatu dolazi ove godine, izjavio je premijer Tihomir Orešković u intervjuu za Bloomberg.

Ugledna agencija u članku navodi kako najnovija članica Europske unije pokušava zadržati ekonomski rast nakon šest godina recesije koje su do 2015. za 12 posto srušile BDP. Politika nove Vlade uključuje i smanjenje fiskalnog deficita, prodajom oko 30 milijardi eura vrijedne državne imovine, i vraćanje dugova.

Orešković je kazao da je uvjeren da će njegov fiskalni plan vezan uz reforme proći i da će privući investitore koji će oživjeti javne kompanije i sagraditi nove tvornice. Među planiram potezima je, navodi Bloomberg, konsolidacija bolnica, smanjenje troškova nabave, rezanje broja državnih agencija i rezanje suvišne potrošnje.

- Hrvatska ima ogroman neiskorišteni potencijal. Svi Hrvatsku znaju po turizmu, ali mi imamo i druge resurse. Veliko je zanimanje za energetiku kao i za infrastrukturne projekte, a imamo i vrlo vještu i talentiranu radnu snagu koja se može natjecati na globalnoj razini - kazao je Orešković.

Premijer je rekao kako planira stabilizirati javni dug koji je na razini 85 posto BDP-a, prije nego l idućim godinama krene na njegovo smanjenje. 

Osvrnuo se i na napore Mosta da se HNB-u oduzmu određene ovlasti i promijeni monetarna politika.

- Moja pozicija je jasna: monetarna politika mora biti neovisna, kao što je slučaj u svim europskim zemljama - rekao je.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message