Obavijesti

News

Komentari 6

Rast britanskog gospodarstva usporio, raste rizik od recesije

Rast britanskog gospodarstva usporio, raste rizik od recesije
1

Gospodarski rast usporio je u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca jer su poslovna ulaganja oslabila zbog neizvjesnosti oko referenduma

VIDEO

Britanski gospodarski rast usporio je u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca jer su poslovna ulaganja oslabila zbog neizvjesnosti oko referenduma o izlasku Britanije iz Europske unije, potvrdili su u četvrtak službeni podaci, a analitičari očekuju daljnje usporavanje, pa i recesiju.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,4 posto, objavio je Ured za nacionalnu statistiku (ONS) u završnoj procjeni za razdoblje od siječnja do ožujka. U odnosu na prethodnu, ta je procjena nepromijenjena i ukazuje na usporavanje u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. godine za koje su revidirani podaci o rastu gospodarstva s 0,6 na 0,7 posto.

"Poslovna ulaganja bila su vrlo vjerojatno ograničena zbog povećanog poslovnog opreza uoči referenduma o članstvu u EU. Razočarao je i pad izvoza roba i usluga", rekao je ekonomist IHS Global Insight-a Howard Archer.

Na referendumu prošlog četvrtka Britanci su glasali za izlazak iz EU-a, unatoč upozorenjima iz vlade i Međunarodnog monetarnog fonda na moguću recesiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Taj rezultat doveo je do ostavke britanskog premijera Davida Camerona, koji je podupirao ostanak u EU  i on će odstupiti u  jesen.

"Možemo biti sigurni da je gospodarski oporavak dodatno izgubio na zamahu u drugom tromjesečju, nakon što je rizik od Brexita dobio na značaju", kazao je ekonomist Samuel Tombs iz tvrtke Panteon Macro.

A nakon što su Britanci odlučili napustiti Uniju, gospodarska situacija mogla bi se dodatno pogoršati.  

"Referendum je okrenuo lošu prognozu u groznu i sada očekujemo da će urušavanje poslovnih ulaganja, zamrzavanje zapošljavanja i mnogo veća inflacija gurnuti gospodarstvo u recesiju", zaključuje Tombs.

Mnogi analitičari smanjili su nakon odluke o 'Brexitu' procjene rasta britanskog gospodarstva, a neki očekuju i recesiju. Uz to, agencije Standard & Poor's i Fitch smanjile su ovih dana britanski kreditni rejting jer očekuju pogoršanje situacije u tamošnjem gospodarstvu.

Zbog svega toga, u četvrtak je britanska središnja banka najavila da će vjerojatno tijekom ljeta uvesti poticajne gospodarske mjere.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...