News

Komentari 190

Raste im plaća, stiže božićnica, a iduće godine dolazi i - regres

Raste im plaća, stiže božićnica, a iduće godine dolazi i - regres

Potpisali kolektivni ugovor: Iduće godine državni službenici će uz božićnicu moći računati i na regres. Svake godine u svibnju razgovarat će o visini osnovice plaća te božićnica, regresa i darova za djecu

U Banskim dvorima potpisan je Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.  

- Najvažnije je da je u odnosu na prošlu godinu dogovoreno povećanje osnovice za šest posto i da će u državnom proračunu biti osigurana sredstva i za regres i božićnice. Smatram da je ovo vrlo kvalitetan sporazum - izjavio je premijer Andrej Plenković koji je stigao na potpisivanje ugovora.  

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pojasnio je kako će s povećanjem plaća za dva posto koji ide za studeni plaće ukupno povećati za šest posto. Osnovica plaća utvrđena je na 5421,54 kuna, za ovu godinu dogovorena je isplata božićnica, dok iduće godine državni službenici uz božićnicu moći računati i na regres. Vlada i sindikati dogovorili su da će svake godine u svibnju razgovarati o visini osnovice plaća te božićnica, regresa i darova za djecu.   

- Vjerujem da smo zaključili jedan ugovor kojim osigurava stabilnost, materijalna i interesna prava zaposlenih u državnim službama - kazao je ministar Pavić. 

U ugovor unesena je i odredba kako će se u slučaju da Vlada sa sindikatima javnih službi ugovori povoljnija materijalna prava od onih za državne službe ona primjenjivati i na njih. Ministar vjeruje da su blizu dogovora s javnim službama te da će i za njih uskoro biti potpisan Kolektivni ugovor.