News

Komentari 6

Rastu cijene nafte: Raste strah od prekida opskrbe iz Rusije

Rastu cijene nafte: Raste strah od prekida opskrbe iz Rusije

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 110 dolara budući da je strah od prekida opskrbe iz Rusije nadmašio utjecaj lockdowna u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 110 dolara budući da je strah od prekida opskrbe iz Rusije nadmašio utjecaj lockdowna u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,21 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 109,80 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,27 dolara. U aktivnijim ugovorima za isporuke u srpnju barel je poskupio 1,95 dolara, na 109,21 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,44 dolara višoj cijeni, od 106,80 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 3,34 dolara.

Tržišta su se jučer usredotočila na naznake da bi se Njemačka mogla pridružiti članicama EU-a koje zagovaraju embargo na rusku naftu, što bi značilo još slabiju ponudu na ionako slabo opskrbljenom svjetskom tržištu nafte.

Ruska proizvodnja mogla bi ove godine pasti čak 17 posto, prema dokumentu ministarstva gospodarstva koji je Reuters u srijedu dobio na uvid, budući da su zapadne sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu naštetile ulaganjima i izvozu.

Sankcije ruskim brodovima otežavaju pak prijevoz nafte, što je potaknulo Exxon Mobil da objavi "višu silu" za poslovanje Sahalin-1 i da smanji proizvodnju.

Trgovce ipak brinu kontinuirano stroge mjere zatvaranja u Kini, koje pritišću njezino gospodarstvo i globalne opskrbne lance.

- Budući da se od ožujka učestalo poseže za potpunim i djelomičnim lockdownom, kineski gospodarski pokazatelji potonuli su još dublje u negativno područje. Sada očekujemo daljnje usporavanje kineskog BDP-a u drugom tromjesečju - navodi Yanting Zhou iz Wood Mackenzija.

- Cijene nafte oscilirat će na tržištu i u predstojećem razdoblju, s potencijalom proširenog i produljenog lockdowna u svibnju i idućim mjesecima, pa u kratkoročnoj perspektivi pretežu rizici slabljenja kineske potražnje za naftom - i cijena - dodala je Yanting u bilješci.

Neki analitičari napominju pak da bi zabrinutost za kinesku potražnju mogli zasjeniti kupci iz Europe.

- Bude li Europa neočekivano prisiljena na međunarodnim tržištima potražiti ogromne količine plina ili nafte, to će amortizirati strah od kineskog usporavanja i podići cijene - objašnjava Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije danas objavila koliko je u četvrtak stajao barel košarice nafte njezinih članica. U srijedu poskupio je 2,39 dolara, na 105,33 dolara.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<