Obavijesti

News

Komentari 0

Krvoproliće zbog gay parade: Tukli su policajce i palili zgrade

Krvoproliće zbog gay parade: Tukli su policajce i palili zgrade
12

Protivnici gay aktivista kamenovali su jake snage policije i bacali Molotovljeve koktele. Divljanje huligana nije uspjela zaustaviti ni jaka žandarmerija

VIDEO

Sve raspoložive policijske jedinice u nedjelju su bile na ulicama Beograda. Oko 5000 policajaca, specijalaca i pripadnika konjičke jedinice satima je pokušavalo spriječiti divljanje huligana, koji su u sukobima lakše ozlijedili 80-ak policajaca, jednog teže. Pomoć liječnika zatražilo je i 20-ak građana. Je li riječ o huliganima, MUP Srbije u nedjelju poslijepodne još nije imao podatke.

- Srbija je slobodna zemlja, u kojoj svatko ima pravo na slobodno izražavanje, ali nitko ne može nekažnjeno ugrožavati javni red, napadati policiju te uništavati grad i imovinu građana - reagirala je srbijanska vlada.

Upozorila je da će svi organizatori i vandali biti kažnjeni. Policija je privela više od stotinu građana, a 50-ak ih je uhitila i pritvorila. Sve je počelo zbog Gay Pridea. Oko 1000 homoseksualaca okupilo se u parku Manjež u središtu Beograda. Skup je otvorio Vincent Degert, šef delegacije EU u Srbiji.

- Ovo je dan koji se čekao devet godina, ovo je važna manifestacija - rekao je Degert.

Parada je krenula beogradskim ulicama. Na čelu kolone nosili su transparent “Možemo zajedno”. Preventivno ih je štitila policija. Oko 10 sati počelo je krvoproliće. Na Slaviji i na Terazijama huligani su kamenovali policajce. Potom su se pregrupirali i u Bulevaru kralja Aleksandra na kordon interventne policije počeli bacati krupno kamenje, boce i Molotovljeve koktele. Zapalili su i više kontejnera. Grad je bio obavijen dimom. Morala je intervenirati i žandarmerija, koja izlazi samo u izvanrednom stanju.

Huligani zapalili pokretni mamograf i pokrali tenisice

Sve što su mogli uništiti, huligani su uništili. Palili su autobuse, automobile, kontejnere. Razbili su i pokretni mamograf i potpuno ga uništili! Demolirali su prostorije Demokratske stranke. Molotovljevim koktelima potpuno su uništili ulaz u zgradu. Policija je morala intervenirati i iz zraka. Dignuli su helikoptere kako bi policajci iz zraka dojavljivali kolegama na zemlji kud se kreću dobro organizirane grupe nasilnika. Za to vrijeme gay aktivisti bili su na sigurnom, na “veselici” u Studentskom kulturnom centru. Kad je netko poželio otići doma, razvozila ih je policija. No žandarmerija i helikopteri nisu bili dovoljni. Huligani su bili dobro organizirani. Bilo ih je svuda po gradu. Razbijali su i provaljivali u trgovine, pljačkali i iz trgovina nosili što se nositi dalo. Uglavnom su krali tenisice. Direktor policije Milorad Veljović na ulice je poslao i protuterorističku jedinicu. Obučeni su za najsloženije sigurnosne zadaće. Branili su Beograd suzavcima i oklopnim vozilima.

- Srbija je spremna obračunati se s vandalima i huliganima. Osigurat ćemo ostvarivanje ljudskih prava za sve građane, bez obzira na njihovu različitost. Nikakvi pokušaji da im se sloboda uskrati nasiljem neće proći - bio je ljutit srbijanski predsjednik Boris Tadić.

U Ministarstvu pravde najavili su da će odgovor države zbog nereda biti žestok. Zaprijetili su zatvorima i do osam godina. Beograd se smirio oko 15 sati. Šteta je, procijenio je gradonačelnik, veća od milijun eura.

I Hrvatice su poduprle Gay Pride

U Beogradu je bilo i 15-ak članica lezbijske grupe Kontra iz Hrvatske. Nitko od njih nije ozlijeđen. Koordinatorica Sanja Juras bila je žalosna što je sve prekinuto ranije, pa nisu mogli govoriti na skupu. Kaže da je situacija u Beogradu teža nego u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa