Obavijesti

News

Komentari 17

Akcije 24sata dovele do važnih promjena: Besplatni obroci i besplatni ulošci u školama!

Akcije 24sata dovele do važnih promjena: Besplatni obroci i besplatni ulošci u školama!

Još prije osam godina u velikoj smo akciji tražili da se riješi pitanje besplatnih obroka za školarce, a lani smo upozoravali na temu menstrualnog siromaštva.

VIDEO

Još prije osam godina smo u 24sata pokrenuli kampanju da se uvedu besplatni obroci za svu djecu u osnovnim školama, a sada je napokon Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo da će od prvog dana drugog polugodišta svi učenici u Hrvatskoj dobivati jedan besplatan obrok.

- Sasvim sigurno većina roditelja, ako ne i svi, želi da im djeca jedu u školi. Bilo bi idealno da svi učenici imaju kuhani obrok, no trenutačno to nije tako zbog raznih okolnosti. Prvenstveno nemamo prostora, pa učenici užinu ili mliječni obrok jedu na brzaka, s nogu, na odmoru koji traje desetak minuta - rekla je jučer za 24sata Diana Dujmović, ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Rapska. Ona i njezini kolege već se neko vrijeme pripremaju za uvođenje besplatnog obroka za sve učenike, kako je najavljeno iz Vlade. Ovih dana iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stigla je i najava kako će se s projektom započeti već 9. siječnja, na početku drugog polugodišta. Kako su nam pojasnili, ovaj tjedan obavljaju se razgovori s predstavnicima županija i gradova koji su osnivači škola. No ravnatelji još ne znaju ništa, osim ono što je objavljeno u medijima.

- Odluka da država financira svima jedan obrok u školama je hvalevrijedna, no do kraja prvog polugodišta je samo mjesec dana, a mi još nemamo službenih informacija - upozorava Diana Dujmović, čiju školu pohađa 500 učenika.

10 kuna po učeniku za obrok

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mliječni obrok jede 370 učenika i već sad imaju zahtjevnu situaciju s obzirom na veličinu kuhinje i kadar. U ministarstvu tumače kako će osnivači, kao i do sada, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, u suradnji sa školama organizirati prehranu. Uz redovne uplate za prehranu, dobivat će i 10 kuna po učeniku za barem jedan besplatan obrok.

- Prehrana je i sad u osnovnim školama organizirana na različite načine, a tako će biti i u drugom polugodištu. U nekim školama obroci se pripremaju i poslužuju u školi, a u drugima se dostavljaju, ovisno o infrastrukturnim uvjetima škola i načinu kako je to osnivač odlučio. Vrsta obroka (nutritivno vrijedni hladni obrok ili kuhani obrok), osim o organizacijskim sposobnostima osnivača, ovisit će i o postojećoj infrastrukturi koju škole trenutačno imaju na raspolaganju za pripremu i posluživanje jela za učenike - ističu iz ministarstva.

Važno je istaknuti kako će se obračun za isplate školama raditi prema postojećim podacima o broju učenika koji se hrane u školi. Stoga pozivaju sve roditelje koji bi htjeli da im djeca dobivaju besplatan obrok da se jave svojim školama. Također, ako su roditelji dosad plaćali jedan obrok, više ga neće plaćati, a ako plaćaju više, cijena će im biti umanjena, vjerojatno za cijenu mliječnog obroka ili užine.

Ravnateljice i ravnatelji upozoravaju kako probleme treba rješavati od korijena, a to su prije svega prostori za prehranu, kojih nedostaje, a potom i nedovoljan broj kuharica i kuhara. Stoga će besplatni obrok za sve biti mliječni ili užina.

- U našoj školi imamo tim za kvalitetu prehrane i vidjet ćemo što možemo postići s obzirom na cijenu obroka. Najveći nam je problem broj zaposlenih u kuhinji, trebamo barem još jednu kuharicu za 270 mliječnih obroka, no nemamo suglasnost ministarstva. Novac za ove obroke planiramo iskoristiti da dobijemo kvalitetne kuhane obroke - rekla nam je Jasminka Falamić, ravnateljica Osnovne škole "Dora Pejačević" u Našicama, koju pohađa više od 500 učenika u matičnoj i područnoj školi.

Kako je istaknula, većina djece jede u školi jer Osječko-baranjska županija s 5,5 kuna po obroku sufinancira školsku prehranu, što je roditeljima prihvatljivo. U matičnoj školi učenici dobivaju mliječne obroke i ručak, a u područnoj dostavljaju mliječne obroke i uglavnom pekarske proizvode. Novi obroci uključit će više voća i mliječnih proizvoda, a to je sve skuplje.

'Važan je kvalitetan obrok'

- Mi ćemo sve organizirati, kao i dosad, no pitanje je i kvalitete tih obroka. Smjernice su jasne, izbacuju se šećer i pekarski proizvodi, djeci treba ponuditi nutritivno kvalitetan obrok. Treba vidjeti što ćemo moći napraviti uz trenutačni porast cijena - ističe Diana Dujmović.

Zagrebački ravnatelji najavljuju kako će Gradu i ministarstvu uputiti dopis u kojem upozoravaju na sve ove probleme. Pritom se nadaju kako neće biti kašnjenja s uplatama. Iz ministarstva kažu kako će odobravati zapošljavanja novih kuharica i kuhara, kojih je sad više od 1300 u više od 720 osnovnih škola, kao i drugog osoblja u kuhinjama. A uvođenjem jednosmjenske nastave, što se planira u školskoj godini 2027./2028., sve bi škole u Hrvatskoj trebale biti prenamijenjene, uređene i sagrađene tako da imaju uvjete za pripremu i posluživanje hrane za sve učenike.

Otvorili smo temu menstrualnog siromaštva

Drugo važno pitanje koje država sada rješava jesu besplatni ulošci u osnovnim i srednjim školama. 24sata su prvi otvorili tu temu u medijima, a više možete pročiitati u sljedećem članku:

Aktivisti i zastupnica pozdravili odluku: Bravo za uloške u školama, sad smanjite porez
Aktivisti i zastupnica pozdravili odluku: Bravo za uloške u školama, sad smanjite porez
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a