Obavijesti

News

Komentari 3

Ravnateljica OŠ Glina: Bojim se da prije veljače ne može biti redovne nastave. Djeci je teško

Ravnateljica OŠ Glina: Bojim se da prije veljače ne može biti redovne nastave. Djeci je teško

Robertina Štajdohar, ravnateljica Osnovne škole Glina, kaže kako su tražili da im nastava započne najranije 25. siječnja. Ministarstvo: Nastava će biti vjerojatno odgođena u 15 škola u Sisačko-moslavačkoj županiji

VIDEO

Samo da dođemo do nekoliko mirnih dana. Sve nam je prerano, ali moramo polako krenuti, djeci treba komunikacija s njihovim prijateljima, razrednicima, nastavnicima, kaže nam Robertina Štajdohar, ravnateljica Osnovne škole Glina.

Za sedam dana počinje drugo polugodište u Hrvatskoj, no županije već traže odgode početka nastave, posebno u područjima razorenim potresom. Osnovna škola Glina odmah nakon potresa stavila se na raspolaganje volonterima, statičarima, za prikupljanje pomoći, svega što je bilo potrebno da se počne pomagati stradalima.

- Želimo da tako ostane još ovaj i sljedeći tjedan. Stoga smo Ministarstvu poslali zahtjev da nam odgode početak drugog polugodišta za ponedjeljak, 25. siječnja. Ni tad ne možemo početi s redovnom nastavom, ali počeli bismo polako s online nastavom i prikupljanjem podataka gdje su nam djeca, koliko im nedostaje udžbenika, tableta... - ističe Robertina Štajduhar.

 

Više od stotinu učenika spava u kontejnerima

U njihovoj školi od 470 učenika više od stotinu trenutačno je izvan grada, a još toliko je izvan svojih kuća, smješteni su u kontejnerima, kamp kućicama, kod drugih obitelji. I svi su, uključujući i njihove obitelji, kao i nastavnike, i dalje pod golemim stresom. Ravnateljica kaže kako se redom radi o vrlo teškim situacijama i kako se ne može odjednom krenuti s redovnom nastavom.
- Prilagodba će trajati barem mjesec dana, u najboljem ćemo slučaju moći redovnu nastavu uspostaviti tek u veljači - kaže ona.
Glavna zgrada škole pritom nije dobra da bi učenici u njoj boravili pa će se nastava prebaciti u područne zgrade.
Dio glavne zgrade ima crvenu, a dio žutu naljepnicu, učionice i laboratoriji se moraju urediti, pa se očekuje da bi tek najesen mogla ponovno biti stavljena u funkciju.

U Istri nastava u srednjim i višim razredima osnovnih škola ostaje online do 31. siječnja
U Istri nastava u srednjim i višim razredima osnovnih škola ostaje online do 31. siječnja

Barem 15 škola će ići u odgodu nastave

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu kako su u stalnom kontaktu s upravnim odjelom nadležnim za obrazovanje u Sisačko-moslavačkoj županiji i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova. Zasad nema odluke o odgodi nastave za to područje, ali kažu kako se u nekim školama "razmatra odluka o odgodi početka nastave za tjedan dana. 

Prema prijedlogu nadležnog Upravnog odjela, u školama čiji je osnivač Sisačko- moslavačka županija nastava bi se po modelu A izvodila u 11 objekata s tim da bi u 4 nastava započela s odgodom, u 4 objekta po modelu B uz jednu odgodu početka, a u 23 objekta po modelu C s odgodom početka u 10 objekata.

- Prema do sada utvrđenom stanju u nekim objektima moguće je održavanje odgojno-obrazovnoga rada bez ikakvih intervencija dok je u većem broju školskih objekata potrebno izvršiti građevinske radove kako bi učenici i zaposlenici u njima mogli biti sigurni. Osnivači će u suradnji s upravnim odjelom nadležnim za obrazovanje i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova dogovoriti mogućnost izvođenja nastave za sve učenike na području pogođenom potresom te će nastava nastaviti izvoditi sukladno specifičnostima i epidemiološkoj situaciji - navodi se u odgovoru Ministarstva na naš upit.

Kako ističu,  u tijeku je i analiza potreba opremanja učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika IT opremom te pokretanje hitne procedure nabave iste kako bi sve bilo isporučeno na vrijeme. Školama je poslan upitnik kako bi se utvrdile potrebe na terenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu