Obavijesti

News

Komentari 1

Raža Srećko dobio je polubraću, u pulski akvarij stigli su Pjega i Zvijezdo: 'Mazimo ih i pazimo'

Raža Srećko dobio je polubraću, u pulski akvarij stigli su Pjega i Zvijezdo: 'Mazimo ih i pazimo'
1

Dvije zvjezdopjege raže nalaze se u karantenskom bazenu u pulskom Aquariumu. ‘Mazimo ih i pazimo, kao i na Srećka, koji uživa na slobodi’

VIDEO

Nakon Srećka, koji je prva raža kamenica u Hrvatskoj, a na svijet je došao upravo u akvariju i nakon odrastanja pušten je na slobodu, gdje odavno uživa istražujući svijet morskih dubina, pulski Aquarium bogatiji je za još dva nova člana.

Ovim vrstama prijeti nestajanje iz Jadrana: 'Ugrožene su raža, morski psi, škrpine, srdele...'
Ovim vrstama prijeti nestajanje iz Jadrana: 'Ugrožene su raža, morski psi,  škrpine, srdele...'

Ovoga puta riječ je o zvjezdopjegim ražama. Srećko je tako dobio “polubraću”, jer je riječ o drugoj vrsti raže. Biologinja iz pulskog Aquariuma, Manda Papac, rekla je da su zvjezdopjege raže endemi Sredozemlja i prvi put maleni stanovnici Aquariuma.

- Od ukupno pet jaja koliko smo imali, na svijet su došle dvije jedinke. I jako smo sretni zbog toga. Dobile su imena Zvijezdo i Pjega, a trenutačno se nalaze u karantenskom bazenu naših ‘jaslica’. Već su se počele samostalno hraniti jer su potrošile zalihe iz žumanjačnih vrećica. Hrane se pretežno račićima pa im i mi dajemo mizide i kril. O toj vrsti malo se zna, a poznato je da u prirodnom staništu žive na dubini od oko 300 metara - objasnila je biologinja.

Spolnu zrelost dostižu u trećoj godini, a ženke godišnje, ovisno o veličini, polože od 30 do 120 jaja.

- Izvalile su se iz jaja nakon 5, 6 mjeseci, a s nama su od prošlog tjedna. Mazimo ih i pazimo, isto kao i našega Srećka, koji odavno uživa na slobodi. Divna su to mala, morska bića i svaki dan pratimo njihov napredak. Jaje je bilo promjera 4,5 centimetra, a nakon što su se izlegle, bile su velike osam centimetara. Kad dosegnu veličinu od 50 centimetara, tad možemo reći da su spolno zrele. Dok su raže jako male, ne možemo znati njihov spol, a to će se znati nakon pola godine - objasnila je Papac.

Život jedine periske na južnom Jadranu: 'Zaštićena je kavezom. Obilazimo je, čuvamo i volimo'
Život jedine periske na južnom Jadranu: 'Zaštićena je kavezom. Obilazimo je, čuvamo i volimo'

Trenutačno su morske bebe u karantenskom bazenu same, a kad malo odrastu i ojačaju, za njih će se pripremiti veći bazen. Smještene su trenutačno u bazenu od oko 200 litara.

- Ovih vrsta nema puno. Ima ih na Mediteranu, malo oko Portugala i Maroka, a vole pjeskovito i muljevito dno. Kad odrastu, prirodni neprijatelji su im veći morski psi - ispričala je biologinja.

Inače, raže su u opasnosti od izumiranja zbog velikog izlova, onečišćenja mora i klimatskih promjena, pa svako novo rođenje malih bića budi nadu da će se te životinjske vrste sačuvati i razmnožiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.