Obavijesti

News

Komentari 12

'Razgovaramo s HZJZ-om da se obrazovne radnike cijepi u školama kad bude više cjepiva'

'Razgovaramo s HZJZ-om da se obrazovne radnike cijepi u školama kad bude više cjepiva'

Sindikat učitelja zahtjeva što žurnije cijepljenje odgojno-obrazovnih djelatnika. Ministar obrazovanja slaže se da su oni u prioritetnoj skupini i pod većim rizikom od zaraze, ali ističe da plan cijepljenja provodi HZJZ

VIDEO

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs osvrnuo se nakon sjednice Vlade na zahtjev Sindikata učitelja da se što žurnije cijepi odgojno-obrazovne djelatnike. 

- Plan i dinamiku cijepljenja provodi HZJZ. Mi smo intervenirali i zamolili, ako je to ikako moguće, da se ispravi aplikacija, koja je sada dostupna i da se kategorija nastavnika i djelatnika u obrazovanju pojavi kao jedan od elemenata, iako se oni svi mogu cijepiti u ambulantama obiteljske medicine i reći da su prosvjetni radnici pri čemu su potencijalno više izloženi zarazi - rekao je Fuchs i dodao kako su razgovarali s HZJZ-om da se obrazovne djelatnike, kad budu dostupne veće količine cjepiva, cijepi u obrazovnim institucijama.

- Obrazovni djelatnici definitivno jesu prioritetna skupina, ali jednako tako postoje i druge prioritetne skupine pa su tako to i djelatnici MUP-a i čitav niz drugih. Moguće je napraviti slično kao u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali to je izravno pitanje za one koji provode cijepljenje. Mi smo od početka naglašavali da su prosvjetni radnici sigurno jako, jako bitni pogotovo ako imam na umu i potencijalne ugroze i pojave novih sojeva - istaknuo je i dodao u tom kontekstu kako je upravo preventivno zatvorena škola u Zaprešiću. 

Ravnatelj bolnice koji je cijepio preko reda: 'Ako me smijene, bila bi to dvostruka mjerila'
Ravnatelj bolnice koji je cijepio preko reda: 'Ako me smijene, bila bi to dvostruka mjerila'

- Tamo se u jednom razredu pojavio veći broj pozitivne djece i učiteljica, što do sada u principu nismo imali. Doduše, imali smo sličnu pojavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i odmah smo intervenirali, zatražili sekvencioniranje, pokazalo se da nije nekakav poseban soj, ali u ovom trenutku imamo koncentraciju u jednom razredu, napravit će se također sekvencioniranje pa smo preventivno zatvorili školu - rekao je ministar obrazovanja dodavši kako će učenici te škole ostati na C modelu, odnosno online nastavi do ponedjeljka. 

- Ako ne bude novih slučajeva među djecom, ona će se, osim razreda u kojem se to pojavilo, vratiti u ponedjeljak u školu. Krajem tjedna se mogu očekivati rezultati potvrde tipa virusa - rekao je. 

Kršenje mjera na sprovodima i drugim događajima, a u školi rigorozne mjere zaštite

Na pitanje jesu li njemu primjerene izjave ministra zdravstva, Vilija Beroša, da virus nije šampion u skoku u dalj kad se pravda kršenje mjera, kao u slučaju raznih sprovoda političara, posljednjeg Milana Bandića, dok se u školama istovremeno provode rigorozne mjere zaštite i djeca ne mogu normalno pohađati nastavu, Fuchs odgovora da je na njemu, kao ministru, u prvom redu štititi djecu i one koji rade s njima. 

- I mislim da smo do sada uveli one mjere koje su se pokazale efikasnima. Upravo danas smo razgovarali o tome da ćemo provesti analizu koliko su djeca za cijelo ovo vrijeme trajanja pandemije, odnosno od početka ove školske godine, provela aktivnih sati u samim razredima. Neću prejudicirati, ali sam poprilično uvjeren da smo s ovakvim pristupom jedni od, ako ne prvih, ali najviših što se tiče zemalja EU - rekao je. 

Nakon ravnatelja iz Pule koji je reagirao da kršenje mjera na sprovodu Milana Bandića, javlja nam se i sve više ogorčenih nastavnika. Upozoravaju da ih vrijeđaju izjave ministra zdravstva o "virusu koji ne skače u dalj", a oni istovremeno rade u uvjetima koji im krše sva ljudska prava. I pritom ih nitko ne uzima u obzir za cijepljenje. Pitanje je i koliko će još dugo školski sustav izdržati novi val epidemije prije većeg prelaska na online nastavu.

- Sve ovo što se događa s cijepljenjima, mjerama, kao i izjavama nadležnih je cirkus, jer su kriteriji nejednaki. To se posebno vidi među učiteljima i nastavnicima, očito jača epidemija, a njima se ne omogućuje prioritetno cijepljenje. Poseban je problem to što se učenike ne testira, a oni sve više zanemaruju simptome i sve je više samoizolacija u sustavu, upozorava Ana Tuškan, pravna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

SHU je jučer poslao apel da se učitelje i nastavnike izdvoji u prioritetnu skupinu izvan širokog kruga djelatnika baznih i esencijalnih industrija.

- Nastavnici nam javljaju da se uopće ne mogu prijaviti putem aplikacije, a liječnici ne mogu sami odlučivati tko je prioritet. Mi se često javljamo Stožeru, no oni samo prebacuju lopticu Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gdje nam redovno odgovaraju kak "oni shvaćaju da su učitelji prioritetna skupina i da ozbiljno razmišljaju o tome, da će u određenom vremenu smisliti mjere". Prijedlog plana cijepljena postoji od 23. prosinca i dosad je to i dalje prijedlog. U Francuskoj, Sloveniji, Poljskoj, već naveliko cijepe nastavnike, a što je s Hrvatskom? Nastavnicima koji se žele cijepiti to pod hitno treba omogućiti, valjda je dosad svima jasno da je redovna nastava najbolja i za učenike i nastavnike i roditelje - ističe Ana Tuškan.

Gradnja škola

Govoreći o inicijativi Ministarstva turizma i sporta da se poveća satnica tjelesnog u školama, Fuchs je istaknuo kako se svi slažu da djeci treba više fizičke aktivnosti, pogotovo nakon ovog vremena pandemije. 

- Sigurno da treba puno više, međutim u postojećoj shemi organiziranja nastave u Hrvatskoj ne postoji jednostavno veći prostor da se u redovitoj satnici dodaje više sati fizičke aktivnosti jer bi to onda išlo nauštrb ostalih predmeta. No, složili smo shemu, a to je jedan i od prijedloga Ministarstva u kontekstu plana obnove, prelaska na cjelodnevnu nastavu, koja će biti moguća kada budemo imali dovoljno prostornih kapaciteta, a to znači škologradnja i za to smo rezervirali vrlo velika sredstva - naglasio je dodavši kako će u tom trenutku, kada nastava bude bila samo ujutro, i tjelesna aktivnost moći organizirati na dnevnoj bazi više.

Gates: Cijepio sam se, ali i dalje imam masku. Želim biti primjer
Gates: Cijepio sam se, ali i dalje imam masku. Želim biti primjer

- To je čitav pristup reformskom procesu, pri čemu će se i aktivno boravljenje djece u školi dignuti na značajno višu razinu jer u ovom trenutku spadamo u zemlje kod kojih djeca provode najviše vremena u samoj školi na nastavi - rekao je dodavši kako je plan to realizirati kroz idućih 10-ak godina.

- U Hrvatskoj oko 65 posto ili možda čak i više škola funkcionira u jednoj smjeni. Treba dograditi, odnosno povećati kapacitete ostalih škola kako bi i one funkcionirale u jednoj smjeni i kako bi djeca mogla boraviti u školi cijeli dan do, recimo, 15, 16 sati i odraditi sve ono što bi trebala odraditi te kasnije kvalitetno s roditeljima, bez domaće zadaće, provoditi vrijeme - rekao je izrazivši očekivanje da izgradnja škola počne već ove godine. 

- I onda ćemo dinamikom, koja je moguća u smislu građevinskih kapaciteta, graditi sve ostale škole. Ne očekujem da će novac biti problem - dodao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...