Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Razina ugljikovog monoksida je iznad dopuštenih vrijednosti

Iz Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar naglašavaju kako je vrijednost ugljikovog monoksida od 92 ppm očekivana s obzirom na neposrednu blizinu požarišta

pan
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
8 komentara

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo  „Dr. Andrija Štampar“ priopćili su u utorak kako su mjerenja ugljikovog monoksida (CO) na požarištu pogona tvrtke Pan - tvornica papira Zagreb d.o.o. pokazala vrijednost od 92 ppm što predstavlja vrijednost iznad graničnih dopuštenih vrijednosti propisanih Pravilnikom o graničnim vrijednostima izloženosti opasnim tvarima pri radu i o biološkim graničnim vrijednostima (NN 13/9, 75/13, 51/16). Naglašavaju kako su te vrijednosti očekivane s obzirom na neposrednu blizinu požarišta, a razine ugljikovog dioksida (CO2) nisu odstupale od propisanih graničnih vrijednosti.

GASIT ĆE DO JUTRA Buknuo požar u tvornici papira u Radničkoj cesti u Zagrebu

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

''Nakon što je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na dan 11. lipnja 2018. godine, obaviješten o izbijanju požara unutar pogona tvrtke Pan - tvornica papira Zagreb d.o.o., Radnička cesta 173, Zagreb od strane Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, djelatnici Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju pravovremeno su izašli na teren provesti mjerenja o potencijalnom zagađenju zraka. 

pan SLIJEDI ISTRAGA Požar u tvornici Pan je ugašen, još se ne zna što ga je izazvalo

Nakon obavljenih višestrukih mjerenja na samom požarištu vrijednosti ugljikovog monoksida (CO) izmjerene su u vrijednostima do 92 ppm što predstavlja vrijednost iznad graničnih dopuštenih vrijednosti propisanih Pravilnikom o graničnim vrijednostima izloženosti opasnim tvarima pri radu i o biološkim graničnim vrijednostima (NN 13/9, 75/13, 51/16). Ove vrijednosti su očekivane s obzirom na neposrednu blizinu požarišta.

Razine ugljikovog dioksida (CO2) nisu odstupale od propisanih graničnih vrijednosti.

S ciljem utvrđivanja mogućih nepoznatih organskih zagađenja u zraku, izuzeti su uzorci i izvršena je analiza uzoraka zraka plinskom kromatografijom vezanom na spektrometriju masa (GC-MS). U uzorcima zraka utvrđene su manje količine spojeva iz skupine BTEX-a (etil benzen, m,p-ksilen i o-ksilen), spojeva iz skupine trimetil benzena i tragovi spojeva iz skupine ugljikovodika. Predmetni spojevi uobičajeno se oslobađaju tijekom izgaranja gorive mase ove vrste. Osim navedenih spojeva u dostavljenim uzorcima nije utvrđena prisutnost toksikološki značajnih spojeva.

SNIMKE IZ ZRAKA Pogledajte VIDEO: Planule bale sijena stotinjak metara od kuća

Na lokacijama udaljenijim od mjesta izbijanja požara nisu zabilježena značajnija odstupanja od svakodnevnih mjerenja. Rezultati mjerenja kakvoće zraka u realnom vremenu dostupni su na aplikaciji Ekološka karta Grada Zagreba - https://ekokartazagreb.stampar.hr/.

Radi dodatne procjene ponovit će se trenutna mjerenja i pregledna analize zraka plinskom kromatografijom vezanom na spektrometriju masa (GC-MS).''

Možda vas zanima i ovo:
Message