Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Razina ugljikovog monoksida je iznad dopuštenih vrijednosti

Iz Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar naglašavaju kako je vrijednost ugljikovog monoksida od 92 ppm očekivana s obzirom na neposrednu blizinu požarišta

pan
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
8 komentara

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo  „Dr. Andrija Štampar“ priopćili su u utorak kako su mjerenja ugljikovog monoksida (CO) na požarištu pogona tvrtke Pan - tvornica papira Zagreb d.o.o. pokazala vrijednost od 92 ppm što predstavlja vrijednost iznad graničnih dopuštenih vrijednosti propisanih Pravilnikom o graničnim vrijednostima izloženosti opasnim tvarima pri radu i o biološkim graničnim vrijednostima (NN 13/9, 75/13, 51/16). Naglašavaju kako su te vrijednosti očekivane s obzirom na neposrednu blizinu požarišta, a razine ugljikovog dioksida (CO2) nisu odstupale od propisanih graničnih vrijednosti.

GASIT ĆE DO JUTRA Buknuo požar u tvornici papira u Radničkoj cesti u Zagrebu

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

''Nakon što je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na dan 11. lipnja 2018. godine, obaviješten o izbijanju požara unutar pogona tvrtke Pan - tvornica papira Zagreb d.o.o., Radnička cesta 173, Zagreb od strane Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, djelatnici Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju pravovremeno su izašli na teren provesti mjerenja o potencijalnom zagađenju zraka. 

pan SLIJEDI ISTRAGA Požar u tvornici Pan je ugašen, još se ne zna što ga je izazvalo

Nakon obavljenih višestrukih mjerenja na samom požarištu vrijednosti ugljikovog monoksida (CO) izmjerene su u vrijednostima do 92 ppm što predstavlja vrijednost iznad graničnih dopuštenih vrijednosti propisanih Pravilnikom o graničnim vrijednostima izloženosti opasnim tvarima pri radu i o biološkim graničnim vrijednostima (NN 13/9, 75/13, 51/16). Ove vrijednosti su očekivane s obzirom na neposrednu blizinu požarišta.

Razine ugljikovog dioksida (CO2) nisu odstupale od propisanih graničnih vrijednosti.

S ciljem utvrđivanja mogućih nepoznatih organskih zagađenja u zraku, izuzeti su uzorci i izvršena je analiza uzoraka zraka plinskom kromatografijom vezanom na spektrometriju masa (GC-MS). U uzorcima zraka utvrđene su manje količine spojeva iz skupine BTEX-a (etil benzen, m,p-ksilen i o-ksilen), spojeva iz skupine trimetil benzena i tragovi spojeva iz skupine ugljikovodika. Predmetni spojevi uobičajeno se oslobađaju tijekom izgaranja gorive mase ove vrste. Osim navedenih spojeva u dostavljenim uzorcima nije utvrđena prisutnost toksikološki značajnih spojeva.

SNIMKE IZ ZRAKA Pogledajte VIDEO: Planule bale sijena stotinjak metara od kuća

Na lokacijama udaljenijim od mjesta izbijanja požara nisu zabilježena značajnija odstupanja od svakodnevnih mjerenja. Rezultati mjerenja kakvoće zraka u realnom vremenu dostupni su na aplikaciji Ekološka karta Grada Zagreba - https://ekokartazagreb.stampar.hr/.

Radi dodatne procjene ponovit će se trenutna mjerenja i pregledna analize zraka plinskom kromatografijom vezanom na spektrometriju masa (GC-MS).''

Možda vas zanima i ovo:
Message