Obavijesti

News

Komentari 1

Razmjena: Osnovna škola u Pušći bila je Europa u malom

Razmjena: Osnovna škola u Pušći bila je Europa u malom
3

OŠ Pušća ugostila je 50 učenika i nastavnika iz EU, koje je Hrvatska oduševila. Nakon šestodnevnog uživanja snimili su i zajedničku fotografiju za kraj

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Osnovna škola Pušća je učenicima i nastavnicima iz sedam zemalja: Italije, Latvije, Norveške, Poljske, Portugala, Turske i Engleske - došla kao šećer za kraj.

Posjet njih 50-ak Hrvatskoj označio je završetak dvogodišnjeg druženja, fantastičnih iskustava, edukacija i usavršavanja u sklopu Erasmus+ projekta. U našoj zemlji 50-ak gostiju proveli su čak šest dana. Projekt koji je financiran sredstvima iz Europske unije bio je baziran ponajviše na kreativnim radionicama, edukativnim putovanjima i web konferencijama s temom vodiljom “Djeca i poduzetništvo”.

- Naši učenici sad znaju što je zapravo poduzetništvo, osvijestili su što je to marketing, kako se treba prezentirati na tržištu i koliko je to važno, osnovati svoju tvrtku, kako prodati proizvod, na koji način trebaju ulagati u svoju budućnost.

Organizirali smo im radionice na kojima su savladali pisanje životopisa, prošli predavanje kako se ponašati na razgovoru za posao... - ponosno ističe profesorica hrvatskog jezika, građanskog odgoja i voditeljica dramske grupe Aleksandra Vlačić. A kako bi Hrvatska europskim gostima zauvijek ostala u pamćenju, organizirali su bogate radionice i izlete.

- Poanta svega bila je i našoj djeci, ali i učenicima iz drugih zemalja pokazati kako svaka sredina, bilo gdje na svijetu, ima svoje vrijednosti i resurse. Ako ih pametno iskoriste, mogu voditi uspješan posao - rekla nam je nastavnica. Za primjer su u Pušći uzeli sve karakteristike te sredine kako bi im osvijestili bogatstvo u kojem zapravo žive te im pomogli da počnu i sami razmišljati poduzetnički.

- Znate li da je tijekom 2. svjetskog rata engleski dvor redovito naručivao zagorske purane, naš autohtoni proizvod.

Bili su poznati po svojoj kvaliteti i sočnosti. Upravo zbog toga izabrali smo purana kao proizvod koji će nas predstaviti. Povezali smo to s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, raspravljali o svim uvjetima koje bi trebali zadovoljiti za uzgoj, o europskim regulativama i o tome kako bismo proizvod plasirali na tržište. Podsjetili smo sami sebe, ali i naše mještane kakvo bogatstvo i potencijal imamo - objasnila je nastavnica. Istodobno su na različitim priredbama prezentirali zagorsku kulturu, goste navukli na folklor, upoznali ih s krapinskim pračovjekom u Krapinskome muzeju, “zaletjeli” se do Zadra da malo udahnu morskog zraka, a gosti su otkrili čari njihovih zemalja.

- Ovakvi projekti najbolji su način da djeca i nastavnici doista uče iz iskustva. Naglasak je na toleranciji i na međusobnom prihvaćanju. Također, razmjenama iskustva obogaćuje se cijeli obrazovni sustav jer djeci pružamo iskustva izvan razreda, teoriju oplemenjuju praksom... Ono što kroz cijelu godinu uče u školskim klupama sad je povezano s realnim situacijama - rekla je profesorica Aleksandra. Tako su svi učenici dobili priliku kratkom prezentacijom predstaviti svoju zemlju kroz jednu osobu. Učenici Osnovne škole Pušća izabrali su Nikolu Teslu kako bi svima poslali poruku: “Znanje samo po sebi ne znači ništa ako ga se ne stavi u službu dobra”.Učenici iz drugih zemalja izabrali su svjetski poznate nogometaše kako bi sve naveli na zaključak: “Slijedi svoje snove!”, a drugi svoje izumitelje kako bi naglasili važnost inovativnosti. U sklopu europskog projekta i učenici iz Pušće su posjetili Englesku i Poljsku. Također, nastavnici su intenzivno raspravljali o različitim obrazovnim sustavima, prednostima, manama... Dijelili su mišljenja o tome kako poboljšati nastavne oblike te ih prilagoditi modernom životu djece.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina