Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Razotkrili su ih online lovci na pedofile: Od sramote se ubili...

Istraživanje u BBC-ovoj emisiji otkrilo je osam smrtnih slučajeva za koje se smatra da su povezani s javnim sramoćenjem. Muškarci bi se ubili u roku nekoliko nakon što su snimljeni, imenovani i osramoćeni

Foto: Dreamstime
17 komentara

Najmanje osam muškaraca oduzelo si je živote nakon što su ih razotkrili online 'lovci na pedofile'. U većini slučajeva ubili su se u roku od nekoliko dana nakon što su snimljeni, imenovani i osramoćeni. To istraživanje je u svojoj emisiji donijela Victoria Derbyshire sa BBC-a.

Jedna žena čiji se otac ubio smatra da takve skupine ometaju pravdu. Lesley, čiji je otac uhićen 2015.  kaže da sad živi s neodgovorenim pitanjima i suočava se s opasnim prijetnjama silovanjem. Ona je oduvijek obožavala svog oca i nikad nije pomislila da bi on mogao imati 'drugu stranu'.

No u srpnju 2015. dok je bila s kćeri kod kuće prijateljica joj je ispričala o video zapisu koji se počeo širiti društvenim mrežama i u kojem se lovac na pedofile suočava s njezinim ocem.

- Prijateljica mi je rekla: 'Slušaj, ja stvarno ne znam kako ti ovo reći, ali taj tip u videu je tvoj tata.' Bila sam šokirana, užasnuta. Pa on je pokušavao kontaktirati sa 15- godišnjom djevojkom. Vršnjakinjom moje kćeri. Shrvana, otišla sam do svog djeteta i kazala joj: 'Tvoj djed je pedofil' - ispričala je Lesley.

Njezin otac se predao policiji, kompjuter su mu odmah zaplijenili. Nakon ispitivanja je pušten, a dva dana kasnije se ubio.

Lesley je istaknula da nitko poslije ne razmišlja o tome koje to posljedice ostavlja na obitelji pedofila.

Lovac na pedofile: Nisam očekivao da će se ubiti

Jamie Lee (29), sebe opisuje kao 'provoditelja zaštite djece' i kaže da on obavlja javnu službu.

U emisiji on dijeli videozapis u kojem je razgovarao sa sredovječnim muškarcem pod imenom Robert koji je mislio da je razgovarao s 14-godišnjim dječakom na internetu. Zapravo, razgovarao je s  Jamiejem.

"Robert mi je prišao", rekao je Jamie, koji kaže da uvijek čeka da muškarci prvo kontaktiraju djecu, "i nakon otprilike dva tjedna, postao je prilično slikovit, govorio mi je o zločestim stvarima koje će mi učiniti."

Robert je završio u zatvoru nekoliko mjeseci. Priznao je krivnju za pokušaj seksualne komunikacije s djetetom. Ubio se kad je izašao.

'DAJ MI FOTKU' 'Fejs' predator: Od djevojčica je tražio da šalju nage fotografije

Jamie kaže da nikada nije očekivao da će se to dogoditi.

- Moj je cilj da se ti ljudi suoče s onim što su učinili. Bio sam uništen kad sam otkrio da se Robert ubio, još više što mi je bilo žao njegove obitelji - kazao je

U nekim slučajevima policija radi s tzv. lovcima na pedofile. Međutim, vijeće načelnika Nacionalne policije kaže da takvi pojedinci mogu potkopati policijske istrage sa slabim dokazima. Također su zabrinuti zbog odmazde osuđenika i samoubojstava.

I premda su se ovakve skupine pokazale vrlo uspješne u lovu i prikupljanju dokaza, a praktički niti jedna ne pribjegava nasilju, šefovi policije protive se njihovom djelovanju. Optužuju ih da poduzimaju 'nepotrebne rizike'.

'Lovci na pedofile' doprinijeli u uhićenju sedam puta više pedofila

No, prema službenim podacima iz 27 policijskih jedinica Engleske i Walesa, 'lovci na pedofile' u 2017. doprinijeli u uhićenju sedam puta više pedofila nego 2015. godine. Dokazi koje su prikupili iskorišteni su za podizanje optužnica protiv 150 osumnjičenih pedofila tijekom prošle godine.

Pedofil 'BIO JE UPORAN' Kako ga nije sramota? Lovci na pedofile ulovili 92-godišnjaka!

Skupine lovaca na pedofile putem Interneta postavljaju „mamce“ pretvarajući se da su djeca, pri čemu čekaju kontakt od predatora. Potom stupaju s njima u razgovor kroz lažne profile te u na kraju i ugovaraju susret sa zainteresiranima negdje u javnosti. Ti se susreti obično snimaju kamerama uživo, dok se istovremeno poziva i policija.

Vjeruje se kako na području Britanije djeluje čak 75 ovakvih skupina.


 

Možda vas zanima i ovo:
Message