Obavijesti

News

Komentari 44

"Razumljiva nam je zabrinutost građana, ali ne uzimajte jod"

"Razumljiva nam je zabrinutost građana, ali ne uzimajte jod"

Ministarstvo zdravstva apelira na građane da ni u kojem slučaju samoinicijativno ne uzimaju tablete kalijeva jodida i slične pripravke joda obzirom da mogu potencijalno ozbiljno narušiti vlastito zdravlje.

VIDEO

Nakon što smo dva dana pisali o masovnoj histeriji oko joda i upozoravali da se isti ne smije uzimati na svoju ruku, sad se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. Nastavno na povećanu potražnju građana za jodom, kalijevim jodidom i sličnim proizvodima, Ministarstvo zdravstva apelira na građane da ni u kojem slučaju samoinicijativno ne uzimaju tablete kalijeva jodida i slične pripravke joda obzirom da mogu potencijalno ozbiljno narušiti vlastito zdravlje.

"Nema razloga za uzimanjem joda"

-S obzirom na trenutnu krizu uslijed agresije i invazije na Ukrajinu, razumljiva je određena zabrinutost građana, no valja naglasiti da su stručne službe pripravne za sve rizike koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje građana te u ovom trenutku nema razloga za uzimanje jodnih preparata. Napominjemo da se tablete kalijevog jodida koriste za sprečavanje unosa radioaktivnog joda samo za prevenciju razvoja eventualnog karcinoma štitnjače te ne preveniraju druge učinke zračenja na organizam. Pritom je važno naglasiti da je uzimanje kalijevog jodida jedino učinkovito nekoliko sati prije ili unutar 6 sati nakon izloženosti zračenju te se u pravilu treba primijeniti samo jedna doza kalijeva jodida, pri čemu zaštitni učinak traje oko 24 sata- stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Apel struke

Iz navedenih razloga, struka apelira na građane da ne uzimaju jodne preparate na svoju ruku, odnosno bez preporuke nadležnih službi, jer ovaj lijek nije namijenjen samoinicijativnom korištenju, a preventivno, nestručno uzimanje joda nije učinkovito te može izazvati ozbiljne posljedice na rad štitnjače i alergijske reakcije.

-Nadalje, profilaksa se ne preporučuje u osoba starijih od 40 godina, jer je ustanovljeno da u ovoj populaciji ne postoji povećan rizik od raka štitnjače nakon izloženosti radioaktivnom jodu, a rizik od nuspojava povezanih sa stabilnim jodom povećava se s godinama- zaključuju na kraju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...