Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Recep Erdogan u Parizu u nadi da će obnoviti veze s EU-om

Erdogan je prošlog tjedna izjavio da želi "dobre odnose s EU-om i sa zemljama EU-a" kako bi se "smanjio broj neprijatelja i povećao broj prijatelja"

Turkish President Tayyip Erdogan visits Greece
Foto: COSTAS BALTAS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan putuje u petak u Pariz gdje će razgovarati s kolegom Emmanuelom Macronom, u trenutku kada se čini da Ankara želi obnoviti veze s Europskom unijom nakon ozbiljne krize u 2017.

Taj posjet, najvažniji posjet nekog turskog predsjednika zemlji EU-a od neuspjelog puča u srpnju 2016., bit će uglavnom posvećen regionalnim pitanjima, poput sirijskog sukoba i statusa Jeruzalema, ali Pariz tvrdi da bi se na dnevnom redu mogla naći i ljudska prava.

Zbog razmjera čistke koju je provodila nakon pokušaja državnog udara, Ankara se našla na meti brojnih kritika europskih partnera, napose Berlina, zbog čega su gotovo prekinuti dugotrajni pregovori o njezinu pristupanju EU-u.

Nakon toga je više od 140.000 ljudi smijenjeno i otpušteno, a više od 55.000 uhićeno, među njima sveučilišni profesori, novinari i prokurdski aktivisti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je početkom rujna čak izjavila da je sklona prekidu tih pregovora, a francuski predsjednik Macron je nekoliko dana poslije pozvao da se "spriječi raskid" odnosa EU-a i Turske, nazivajući potonju "važnim partnerom", ali i izrazivši žaljenje zbog "skretanja koja zabrinjavaju".

Erdogan je prošlog tjedna izjavio da želi "dobre odnose s EU-om i sa zemljama EU-a" kako bi se "smanjio broj neprijatelja i povećao broj prijatelja".

Napose je izrazio zadovoljstvo zbog potpore Pariza, ali i Berlina, njegovoj oštroj osudi američke odluke o priznavanju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom.

"Nisu nas ostavili same u tome", ocijenio je Erdogan.

"Približavajući se Francuskoj, velikoj zemlji EU-a, Turska pokušava dati novi zamah europskoj kandidaturi, napose u trenutku kada zemlja nailazi na mnoge teškoće na Bliskom istoku (Sirija, Irak) i prolazi kroz diplomatske napetosti sa Sjedinjenim Državama", ocijenila je Jana Jabbour, suradnica u CERI-ju, francuskom Institutu za međunarodne studije i istraživanje.

Ovo je prvi posjet turskog predsjednika Francuskoj nakon izbora Emmanuela Macrona za predsjednika u svibnju 2017., ali su se dvojica čelnika već imala prigodu susreti na međunarodnim summitima.

Analitičari ocjenjuju da Francuska ovime želi učvrstiti suradnju s Turskom na polju suzbijanja terorizma i migrantske krize.

"Emmanuel Macron postupa s Ankarom pragmatično: ocijenivši da je Turska važan partner Europe u vezi s tim pitanjima, pokušava pridobiti Erdogana i graditi nove odnose s Turskom polazeći od interesa obiju zemalja", kazala je Jabbour, dodajući da "Macron neće prinijeti (...) tursko-francuske veze kao žrtvu na oltar zaštite ljudskih prava".

Osim političkih tema, dvojica predsjednika će razgovarati i o gospodarstvu, gdje žele ojačati suradnju. Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin istaknuo je u priopćenju objavljenom u nedjelju da je Francuska "važan saveznik" i "važan gospodarski i trgovinski partner" Turske.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message