Obavijesti

News

Komentari 14

Regionalni izdavači traže PDV koji imaju dnevne tiskovine

Regionalni izdavači traže PDV koji imaju dnevne tiskovine
1

Dok su u EU regionalni mediji prepoznati kao važni i zapravo su dominantni na tržištu, nas se u Hrvatskoj zakonski stavlja u neravnopravan položaj, zaključili su

VIDEO

Grupacija lokalnih i regionalnih izdavača informativnih tjednika Hrvatske gospodarske komore, koja broji 32 lokalna medija, donijela je na sastanku održanom u prostorima HGK u Zagrebu zaključke kojima od Ministarstava kulture i financija traži jednak PDV onome koji se primjenjuje prema dnevnim novinama. Od distributera se, također, traži da prema regionalnim informativnim tjednicima primjene isti, manji rabat koji se primjenjuje prema dnevnim novinama.

- Regionalni informativni tjednici prate sve političke, privredne i kulturne događaje, imaju zaposlene ljude i obavljaju važnu društvenu funkciju. Zato nije u redu da umjesto 5 posto PDV-a na dnevne novine plaćaju PDV od 13 posto jednako kao i nakladnici astrologije, erotike ili križaljki, jednako kao i to da distribucija uzima 46 posto prihoda, za razliku od dnevnih novina kojima uzimaju do 32 posto - rekao je Mirko Jurič, predsjednik Grupacije HGK čiji članovi zapošljavaju više od 350 novinara i urednika.

- Još od 2011. godine količina papira koju koriste tjednici i regionalni listovi je nadmašila količinu papira koja se upotrebljava za tiskanje dnevnih novina. Distribucija i doseg dnevnih novina je, također, daleko od potpune nacionalne pokrivenosti - istakao je Rajko Naprta, voditelj Odjela za papir, tisak i medije Hrvatske gospodarske komore.

Sudionici skupa su prepoznali i važnost odluke Ustavnog suda RH kojom je prošle godine ukinuta odluka o „brojanju riječi“ u dnevnim novinama, s obrazloženjem da svaka neopravdana razlika u postupanju prema novinama izravno utječe na slobodu tiska, pa traže da se takav princip primjeni i u ovom slučaju.

- Dok  su u cijeloj Europskoj uniji, u koju smo nedavno ušli, regionalni mediji prepoznati kao  važni i zapravo su dominantni na tržištu, nas se u Hrvatskoj zakonski stavlja u neravnopravan i podređen položaj - zaključio je na kraju okupljanja Marijan Hižak, voditelj 'Medijskog klastera', udruge izdavača iz koje je proizašla novoosnovana grupacija HGK, čiji je ovo bio drugi sastanak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina
DOZNAJEMO Rade 13 noćnih na intenzivnoj: 'Tko će odgovarati ako pacijent umre zbog greške?'
RASPORED LIJEČNIKA U SISKU ZA SVIBANJ

DOZNAJEMO Rade 13 noćnih na intenzivnoj: 'Tko će odgovarati ako pacijent umre zbog greške?'

24sata dobila su na uvid novi raspored liječnika iz Siska za svibanj, a prema njemu neki liječnici rade svaku drugu noć, a dežurstva su i po 24 sata. - Nemamo dovoljno liječnika, kaže nam ravnatelj.