Obavijesti

News

Komentari 110

Registracija auta koji sam imao u Italiji koštat će me 2000 eura

Registracija auta koji sam imao u Italiji koštat će me 2000 eura
1

NIJE IM BILO VAŽNO? Pri donošenju Zakona o posebnom porezu na motorna vozila nismo preuzeli dio direktive EU o oslobođenju od poreza za trajni uvoz osobnog vlasništva iz države članice

VIDEO

Tjeraju me da auto star devet godina prodam u Italiji, gdje ne mogu dobiti puno za njega, pa u Hrvatskoj za taj iznos kupim puno stariji. A žale se da imamo stari vozni park, požalio nam se čitatelj. 

U Italiji živi 15 godina i želi vratiti se u Hrvatsku. Htio je dovesti i auto proizveden 2008., koji je kupio prije četiri godine. 

- Platio sam homologaciju, a tek potom saznao da moram platiti i trošarinu. Rekli su da je za mene jednaka procedura kao za onoga tko živi u Hrvatskoj i ode u Italiju kupiti auto. Što je još gore, prvo su mi rekli da je trošarina oko 16.000 kuna, a potom da je 12.800. Kao da smo na tržnici - priča čitatelj i dodaje da je u Italiji platio sve potrebne poreze. 

- Kolega je prebacivanje auta s talijanskih na njemačke tablice platio 48 eura, a mene će hrvatske stajati 2000 eura ili više. Ako smo svi u Europskoj uniji, zašto nemamo jednake propise - postavlja opravdano pitanje. 

U Poreznoj upravi našeg Ministarstva financija kažu kako je riječ o takozvanom registracijskom porezu, koji se plaća prilikom prve registracije motornog vozila, te da istovjetan porezni oblik ima većina članica EU. 

- Njemačka, koja je navedena u upitu, spada u manji broj članica Unije koje taj porezni oblik ne primjenjuju - kažu u Poreznoj upravi te objašnjavaju kako u Zakon o posebnom porezu na motorna vozila nisu prenesene odredbe iz europske direktive o oslobođenju od poreza za trajni uvoz individualnog osobnog vlasništva iz države članice. 

- Sud Europske unije je u tri presude zauzeo stajalište da se oslobođenje od poreza ne odnosi na oporezivanje motornih vozila kad se pojedinci trajno sele iz jedne članice EU u drugu nego to područje članice mogu urediti nacionalnim propisima - kažu u Poreznoj upravi. 

Hrvatski predlagači zakona, kao i oni koji su ga izglasali, očigledno su se složili da se to područje uredi tako da ljudima koji se vraćaju iz inozemstva mogu uzeti što više. 

A da se naš čitatelj vratio u Hrvatsku prije mjesec dana, ne bi morao platiti spornu trošarinu, tj. posebni porez na motorna vozila. On vrijedi od 1. siječnja 2017. te se plaća na temelju vrijednosti motornog vozila i emisije ugljikova dioksida.
Njegovim uvođenjem država si je na godinu osigurala oko 60 milijuna kuna dodatnih prihoda. Manji automobili u pravilu su skuplji, i to od 600 do 1500 kuna.

Novim limuzinama srednje klase s jačim motorima cijene su pale, a porasle su onima s manjom snagom. No Mercedes S-klasa Cabrio S65 AMG pojeftinio je oko 140.000, a Rolls-Royce Phantom i do 500.000 kuna. U Hrvatskoj su nameti na manje aute oko 30 posto. U Sloveniji su 22, a u Njemačkoj 19 posto.

Tko vozi auto registriran u drugoj državi, mora platiti davanja čak i ako nije vlasnik

Krši zakon onaj tko upravlja autom registriranim u drugoj državi članici EU, a nije ostvario pravo na izuzeće od plaćanja trošarine. Morat će platitri taj posebni porez na motorna vozila, bit će pokrenut prekršajni postupak, a policajci i carinici mogu mu i oduzeti vozilo. Ako je vozilo registrirano izvan EU, naplatit će mu i carinu te PDV.

6 mjeseci je rok za registraciju 

Tko se seli u drugu državu članicu i doveze automobil, treba ga registrirati i platiti sve pristojbe najkasnije šest mjeseci od dolaska u drugu državu

50 eura plaća povratnik u Njemačku

Poreze slične Hrvatskoj ima većina članica EU, ali ne i Njemačka. Tamo se brinu o svojim građanima.

Trošarina u kunama iznosi - 12.800 kuna

Povratnik u Hrvatsku mora platiti oko 1700 eura samo za trošarinu na auto koji dovozi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena
Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore