Obavijesti

News

Komentari 103

Reiner: Zašto da glumimo pred građanima da je sve normalno?

Reiner: Zašto da glumimo pred građanima da je sve normalno?
1

Most je dvoličan. Prvo su tražili da se Sabor raspusti, a sada najednom traže da počnemo paklenim tempom raditi. Mislim da je to deplasirano, poručio je predsjednik Sabora

VIDEO

Pozivi Mosta i Roberta Podolnjaka o tome da bi Sabor trebao raditi sljedeća dva tjedna su isključivo predizbrna aktivnost te stranke, smatra predsjednik Sabora Željko Reiner.  

Njihovo postupanje ocijenio je dvoličnim. Reiner je naveo da je Most u saborsku proceduru u ponedjeljak uputio konačni prijedlog zakona kojim se predlaže smanjenje proračunskog novca za financiranje stranaka.  

- Ne radi se o nikakvom ključnom zakonu. Sabor će s radom nastaviti isključivo ako će postojati stvarna potreba za takvom sjednicom. Iz onoga što je predloženo, ne radi se o tome. U ovom trenutku ne vidim nikakvog razloga da glumimo pred građanima da je sve nomalno, kad znamo da nije i kad znamo da je, Most bio jedan od tih, zajedno s SDP-om i Laburistima, koji je tražio da se ovaj saziv Sabora raspusti. Sada najednom traže da počnemo paklenim tempom raditi. Mislim da je to deplasirano - poručio je Reiner.  

Postavilo se pitanje što će biti sa zakonima koje Vlada šalje u saborsku proceduru, šef Sabora ustvrdio je da ni jedan od tih zakona nije takav da bi njegovo eventualno neizglasavanje bilo koga ugrozio ili nanio bilo kakvu štetu nanio. 

- Može se postaviti i pitanje zašto Most nije i svoj zakon predložio prije tri, četiri tjedna, dva mjeseca - kazao je. 

Na upit smatra li da bi Vlada trebala prestati zasjedati i slati zakonske prijedloge u Sabor, Reiner je poručio kako Sabor nema prava obvezivati slijedeći sastav nekim stvarima kada je poznato da se raspušta 15. srpnja. 

'Ne čini mi se baš da smo ispunili očkivanja građana'

S obzirom da su u medijima objavljeni podaci o troškovima zastupnika, novinare je zanimalo troše li oni previše no šefu Sabra je vrlo teško odgovoriti na to pitanje. Napomeno je tek da demokracija košta. 

- Jako je teško govoriti o tome da li je nešto previše ili premalo. Previše je sigurno ako ne radimo ono što građani od nas očekuju, a mogu samokritički reći da mi se ne čini da smo baš ispunili očekivanja građana. Najbolje se to moglo vidjeti prije nekoliko dana, na 25. obljetnici državnosti, mogli ste vidjeti neke od korifeja saborskih se nisu udostojali doći, mnogi upravo iz oporbe nisu uopće došli. Mnogi od onih koji sad silno žele da Sabor ovih dana nastavi raditi, nisu se tamo pojavili - izjavio je. 

Reiner nema saznanja ni da bi se u četvrtak na sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost jedna od točaka biti imenovanje Vijeća za građanski nadzor sustava sigursnoti. Naveo je da bi bio red da ga se o tome obavijestilo. 

- Nije korektno u zadnja dva tjedna birati ljude koji bi trebali cijeli slijedeći svoj mandat raditi i na taj način zapravo uzeti pravo slijedećem sazivu Sabora da to učini. Zašto to nije učinjeno prije mjesec, dva, tri ili četiri. Nije korektno takve stvari raditi dva tjedna prije službenog razilaženja ovog saziva Sabora - poručio je. 

'Dok nitko nije službeni kandidat nije primjereno da se promiče bilo koga'

Osvrnuo se i na unutarstranačke izbore u HDZ-u. Novinare je zanimalo je l točna informacija da je na Predsjedništvu HDZ-a zatraženo da stranački ogranci ne podržavati kandidate za predsjednika dok ne počne službena kampanja. 

- Mislim da je tako dugo dok nitko nije službeni kandidat, a nitko nije prije ponoći 6. srpnja zapravo na neki način neprimjereno da organizacije HDZ-a nastupaju promičući bilo kojeg kandidata. Svatko od nas može imati svog favorita, može mu se netko više ili ma nje svidjeti. Kad netko postane kandidat, onda i započinje predizborna kampanja i naravno, onda će se i članovi HDZ-a oglašavati u smislu promicanja nekog od svojih kandidata za koje misle da je primjereniji - izjavio je.

Reiner je izrazio želju i da se u utrku za predsjednika HDZ-a uključi više kandidata, jer bi to ističe, bilo demokratičnije. 

- Može se dogoditi da imamo samo jednog kandidata, to mi je u ovom času teško reći, to ćemo znati iza ponoći 6. slijedećeg mjeseca - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke