Obavijesti

News

Komentari 46

'Rekao sam Junckeru i Ceraru da je arbitraža završena priča'

'Rekao sam Junckeru i Ceraru da  je arbitraža završena priča'
1

Ono što sam rekao i u Hrvatskoj, ponovio sam mu prijateljski još jednom i mislim da je razumio tu poruku, a to je da su  Sabor i vlada donijeli 2015. čvrstu odluku o izlasku iz arbitraže - rekao je Plenković

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Bruxellesu da je predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru i slovenskom premijeru prenio čvrsto stajalište da je arbitraža o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu za Hrvatsku završena priča.

- Ono što sam rekao i u Hrvatskoj, ponovio sam mu prijateljski još jednom i mislim da je razumio tu poruku, a to je da su  Sabor i vlada donijeli 2015. čvrstu odluku o izlasku iz arbitraže - rekao je Plenković novinarima, odgovarajući na pitanje je li tijekom summita razgovarao o pitanju arbitraže sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom.   

- Juncker je prijatelj Hrvatske, njegova optika kao predsjednika Komisije jest da bi mu bilo drago da se zemlje članice dogovaraju oko otvorenih pitanja - kaže Plenković, dodajući da je Hrvatska u arbitražni procesu ušla dobroj vjeri, ali da ga je Slovenija kontaminirala. 

Hrvatski je Sabor krajem srpnja 2015. jednoglasno donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja, koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora. 

Hrvatska smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.  

- Svakom tko to malo detaljnije promatra rekli bismo da je priča s time završena. Prema tome, kako god bilo i što god arbitražni sud ovaj sada obnovljeni,  bez Hrvatske kao strane, odluči, to za Hrvatsku ni na koji način u međunarodno-pravnom smislu neće stvarati nikakvu obvezu. Isto sam rekao i kolegi Ceraru. Mislim da su Juncker i Cerar svjesni čvrste, konsolidirane pozici je hrvatskih vlasti u najširem smislu - rekao je Plenković.

Europska komisija je ovaj tjedan pojasnila svoje stajalište o arbitražnom procesu između Hrvatske i Slovenije, rekavši da općenito podržava arbitražne procese zbog pravne sigurnosti, da je granični spor bilateralno pitanje i da je spremna podržati bilateralno rješenje ako se o tome dvije strane dogovore.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je prošli tjedan uoči svoga posjeta Sloveniji, u intervjuu za STA rekao rekao da Komisija podržava arbitražni proces i izrazio nadu da će obje strane poštovati odluku arbitraže kada do nje dođe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.