Obavijesti

News

Komentari 178

Markotić: 'Očekujemo teško razdoblje s velikim brojem zaraženih'

Markotić: 'Očekujemo teško razdoblje s velikim brojem zaraženih'

Povećava se napetost jer je pritisak sve veći s brojem bolesnika, barem onih koji traže pregled ako nemamo mjesta za hospitalizaciju. Svaki krevet je dragocjen. Činjenica je da dolaze sve teži bolesnici, kazala je Markotić

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.24

Pučka pravobraniteljica: Odmah objaviti odluku o obveznim covid potvrdama

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter zatražila je od Vlade i Stožera civilne zaštite hitnu objavu odluke o obaveznim covid potvrdama s obzirom da bi ta mjera trebala stupiti na snagu za nekoliko dana, a tekst odluke kao niti detalji oko njezina provođenje nisu poznati.

"Te informacije nužne su tijelima i ustanovama kako bi Odluku mogli provoditi, njihovim zaposlenicima koji je moraju poštivati, kao i građanima čiji cijeli niz prava ovisi o fizičkom dolasku na ova mjesta. Zato je pučka pravobraniteljica dala preporuku da se žurno objavi Odluka i daju potpune i jasne upute o tome kako je provoditi", stoji u objavi na web stranici pučke pravobraniteljice koja se obratila Vladi i Stožeru preporukama koje se odnose na širenje uporabe covid potvrda na čitavi državni i javni sektor.

Kako je najava te mjere povećala interes građana za cijepljenjem, potrebno je na njega i brže i bolje odgovoriti, s obzirom da svjedočimo velikim redovima čekanja. No, ti građani neće moći dobiti covid potvrdu odmah nakon primanja cjepiva pa će se u narednom razdoblju trebati testirati. Zato je, navela je pučka pravobraniteljica, potrebno osigurati široko dostupnu mogućnost cijepljenja te osobito testiranja građana, kao i pojasniti građanima na koji način mogu ostvariti svoja prava pred tijelima javne vlasti dok ne ostvare uvjete za dobivanje potvrda.

Upozorila je i kako, minimalno u prijelaznom periodu, mora biti osigurano besplatno testiranje za najsiromašnije građane, kao i za one koji zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu primiti cjepivo, jer posljedica ove Odluke ne smije biti da najranjiviji ne mogu ostvariti nužne usluge zato što nemaju sredstava za testiranje, što može dovesti do diskriminacije i povrede njihovih prava.

Cilj ovih preporuka jest, imajući na umu protok vremena, potrebe provoditelja Odluke, prava njihovih zaposlenika i građana te nedostatak informacija, doprinijeti spremnosti sustava na provođenje najavljene Odluke.

Pravobraniteljica je podsjetila kako je nužno voditi računa o razmjernosti ograničenja prava građana s ciljem koji se time želi postići. U slučaju najavljene mjere, to je sprečavanje daljnjeg rasta oboljelih i umrlih, kao i sprečavanje preopterećenosti zdravstvenog sustava, u kojem je sve veći broj oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb.

21.51

Španjolske knjižare zbog pandemije prodaju sve više knjiga

U Španjolskoj, domovini Cervantesovog viteza Don Quijotea, broj prodanih knjiga osjetno je porastao ove godine u odnosu na 2020., izvijestile su tamošnje knjižare u četvrtak.

Tijekom pandemije koronavirusa mnogi od 47 milijuna stanovnika Španjolske nanovo su se okrenuli knjizi, što je udahnulo život tisućama malih kvartovskih knjižara. 

"Broj prodanih knjiga u knjižarama osjetno je porastao. Nalazimo se usred pozitivnog trenda s jako dobrim brojevima", kaže Alvaro Manso, glasnogovornik španjolske udruge knjižara (CEGAL).

U Španjolskoj se u četvrtak obilježava "Dan knjižara", u trenutku kada drugi oblici zabave poput Netflixa agresivno oduzimaju publiku, napose mlade.

No tijekom ove godine je broj prodanih knjiga u tamošnjim knjižarama skočio 13 posto, podatak je CEGAL-a. Njihov sustav u realnom vremenu prati prodaju knjiga.

"S obzirom da se približavaju Božićni blagdani očekujemo 15-postotni rast u odnosu na prošlu godinu", kaže Manso.

To je dobra vijest za oko 3.210 samostalnih knjižara koje su od ožujka do lipnja 2020. prinudno bile zatvorene zbog pandemije. Koronavirus se bio žestoko obrušio na Španjolsku pa su stanovnici bili zaključani 100 dana u stanovima i kućama. Kada su nanovo izašli na ulice mnogi su krenuli po knjige.

"Nikada me knjige nisu zanimale, no tijekom boravka u stanu počela sam čitati romane", kaže 35-godišnja Marta, stanovnica Madrida. "Sada se sa svojim prijateljima dogovaram koju ćemo knjigu pročitati pa ju nakon toga komentiramo. Jako je zabavno", dodaje.

U velikim gradovima poput Madrida počele su stoga nicati nove male knjižare čiji vlasnici vjeruju u isplativost tog posla jer se ne nazire kraj pandemiji.

"Mi smo možda posljednji romantičari u današnjem društvu u kojem je žurba vrlina", kaže Pablo Abarzuza, vlasnik male knjižare u Pamploni, gradu na sjeveru Španjolske. "Ljudi danas općenito žele sve brzo, sada i odmah, pa su naše knjižare otoci mira", dodaje.

Unatoč važnosti knjižara, u ovom se sektoru odvija ubrzana promjena prelaska s papira i fizičkih knjižara na online čitanje i kupnju preko interneta.

Prije pandemije je na svakih 100 prodanih knjiga u Španjolskoj, njih 80 posto bilo prodano u knjižarama, 15 posto preko interneta, a 5 posto su bile e-knjige. 

Sada se u knjižarama proda 70 posto od ukupno prodanih knjiga.

"Pandemija je ubrzala prodaju preko interneta. I same knjižare su prije godinu dana pokrenule svoju internetsku platformu koja je otišla dalje od same prodaje. Ideja je da se ondje susreću čitatelji i svi iz svijeta knjige", kaže Manso napominjući kako će novcem iz EU fondova nastojati podržati taj projekt.

Taj projekt bi mogao privući i mlađe čitatelje koji se dobro snalaze na internetu. No kako privući današnje mlade, od kojih mnogi imaju problema s koncentracijom i čitaju tek kratke poruke preko društvenih mreža, ostaje izazov za knjižare. 

Manso iz španjolske udruge knjižara ipak s optimizmom gleda na budućnost. "Primjećujemo da postoji mlada publika. Nju potiču izdavačke kuće koje objavljuju jako puno i to dobrog sadržaja", ističe Manso dodajući da se, osim literature za djecu, nude i stripovi te ilustrirani romani kojih je sve više. 

21.18

Epidemiolog Kaić: 'Ja ne bih uvodio covid potvrde za kafiće i restorane. Zatvorio bih ih'

Epidemiolog Bernard Kaić komentirao je sve goru situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i poručio svima da se cijepe.

- Šteta što nisu i ranije se cijepili. Još uvijek itekako ima smisla cijepiti se kad se vidi da smo na vrhuncu ovog vala i treba se cijepiti - rekao je Kaić za Novu TV.

Kaić kaže kako bi on preskočio covid potvrde za kafiće i restorane te da bi on zatvorio ugostiteljske objekte.

Više pročitajte OVDJE.

20.59

Gates: 'Očekivao sam više od cjepiva. Trebaju nam bolja, čeka nas pandemija gora od covida'

Američki milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates često je komentirao pandemiju korona virusa u posljednje dvije godine i naglašavao važnost masovnog cijepljenja, a nedavno je priznao da je očekivao više od cjepiva i terapija.

Gates je za Policy Exchange Research Center rekao da bi "apsolutno užasan" broj smrtnih slučajeva i ekonomske štete uzrokovane koronavirusom trebao povećati financiranje projekata usmjerenih na poboljšanje cjepiva, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti potrebni za suzbijanje sljedeće pandemije.

- Znate, nismo imali cjepiva koja blokiraju prijenos. Imamo cjepiva koja vam pomažu da ostanete zdraviji, ali imaju samo neznatno smanjen prijenos. Trebamo novi način proizvodnje cjepiva - rekao je Gates britanskom ministru zdravstva Jeremyju Huntu.

Više pročitajte OVDJE.

20.55

Capak: Covid potvrde u javnom i državnom sektoru od utorka

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u četvrtak da će se covid potvrde u javnom i državnom sektoru primjenjivati od utorka,16. studenoga, a o detaljima će izvijestiti na sutrašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite RH .

Odluka o covid potvrdama bit će objavljene sutra, stupa na snagu u ponedjeljak, a počinje se primjenjivati u utorak rekao je Capak u razgovoru za RTL Danas.

Pojasnio je da je sutra sjednica Stožera civilne zaštite RH na kojoj će sve detaljno objasniti te objaviti tekst odluke. "To vrijedi za sve, ne samo za sustav obrazovanja nego za sve", naglasio je.

Govoreći o razlozima te male odgode pojasnio je kako je napravljena jer je dan prije nedjelja pa će se taj dan teško organizirati testiranje za sve, a ovako pružaju mogućnost prilagodbe sustava jer će, smatra, prvi dan primjene biti najteži.

"Pružamo mogućnost da se u ponedjeljak svi testiraju i u utorak imaju covid-potvrde", kazao je. Pojasnio je i da će odgovornu osobu za provjeru covid-potvrda imenovati poslodavac.

Capak je rekao da u sustavu kojeg će obuhvatiti proširenje covid-potvrda imaju 270 tisuća zaposlenika bez trgovačkih društava. "To će biti jedan poprilično velik broj koje ova odluka obuhvaća. Koliko među njima točno ima onih koji će se trebati testirati, to je jako teško reći, ali taj broj će sigurno biti veliki, možda i 100 tisuća. Mi smo napravili sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se oni mogu testirati. Dakle dali smo mogućnost poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima bilo da to rade sami ili da sklope ugovor s nekim tko im to može napraviti", poručio je. 

Naveo je i da sada imaju 420 testnih mjesta koja su registrirana pri HZZO-u. 

Pojasnio je i da je današnjom odlukom i objašnjenjem koji je HZJZ objavio na svojim web stranicama, pri čemu je sve to dogovoreno s Ministarstvom zdravstva i donijete su odgovarajuće odluke, data mogućnost svim ljekarnama da testiraju. 

"Ljekarna u Hrvatskoj ima negdje 1250. Mi računamo da će većina njih provoditi testiranje, data je mogućnost svim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i svim zdravstvenim ustanovama koji god imaju zdravstvene  djelatnike da testiraju. Računamo da će to biti u ovom, prvi dan već negdje 2000 testnih mjesta u Hrvatskoj, računamo da ćemo uspjet pokrit svoje potrebe", naglasio je Capak.

Poručio je i da se  kućni testovi ne priznaju nigdje u svijetu, osim za orijentaciju. "Ako bi netko na kućnom testu pronašao da je pozitivan, on treba napraviti na ovlaštenom mjestu brzi antigenski test ili PCR", pojasnio je.

Razmišlja se o uvođenju covid potvrda u teretane, kafiće i restorane

Capak je rekao i da se zbog velikog broja zaraženih razmišlja o uvođenju covid potvrda u teretane, kafiće i restorane. No, kazao je, tu ipak treba jedna postupnost. Naveo je da sada imamo nešto manje od 60 posto cijepljenih odraslih osoba u Hrvatskoj te oko 500 tisuća onih koji su preboljeli tu bolest. "Mi još uvijek imamo jedan veliki bazen ljudi koji nemaju potvrdu o preboljenju i nemaju potvrdu o cijepljenju. Dakle, mi moramo takve odluke donositi postepeno kako bi stvorili infrastrukturu i mogućnost da se sve pokrije, svi oni koji trebaju da se  pokriju testiranjima", rekao je.

Vezano uz potvrdu o preboljenju, Capak je rekao da će se i zdravstvenim i socijalnim ustanovama priznati i odgovarajući drugi dokazi u koje spada i potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju. 

Capak je, na novinarski upit boji li se rasta broja novozaraženih nakon Vukovara, rekao kako na iskustvu iz prošle godine to ne očekuju. 

Pozvao je sve kojima je prošlo pola godine od cijepljenja da se dođu cijepiti i trećom dozom jer imunitet nakon šest mjeseci značajno počinje padati.

Komentari 178