Obavijesti

News

Komentari 81

Vadite kišobrane, potop! Past će rekordne količine za svibanj

Vadite kišobrane, potop! Past će rekordne količine za svibanj
4

Osim mnogima već dosadne kiše, u srijedu i još više i češće četvrtak - mnogi bi mogli biti neugodno iznenađeni i s prohladnim vremenom, posebice u kopnenom području

VIDEO

U utorak ujutro Krapina i Poreč, a navečer još i Sisak i Daruvar - meteorološke su postaje DHMZ-a koje su nastavile niz novih rekordera u svibanjskoj količini oborine, u kojem su već danima Komiža, Pazin, pulska i zadarska zračna luka, vjerojatno i još poneka.

A jamačno će ih biti još, mjestimice već tijekom srijede, te osobito do petka ujutro, kada će u većini Hrvatske završiti ova kišna epizoda. Pritom će ponegdje biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, uz i više od 50 litara kiše po četvornome metru, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju, a ne treba se iznenaditi ni mjestimičnim olujnim nevremenima i tuči, prognozira meteorolog HRT-a Zoran Vakula

Pokretanje videa...

00:59

Osim mnogima već dosadne kiše, u srijedu i još više i češće četvrtak - mnogi bi mogli biti neugodno iznenađeni i s prohladnim vremenom, posebice u kopnenom području.

Najviša temperatura zraka bit će kao rijetko kada na kraju svibnja. Srećom, apsolutni svibanjski rekordi neće pasti, ali bi u nekim mjestima mogli dnevni. Osjećaj hladnoće pojačavat će gdjekad umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana bura.

Od petka ponovno toplije i sunčanije, iako posvuda ne i suho.

 

Srijeda - većinom oblačno i svježije, ponegdje i obilnija kiša

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo, osobito u drugome dijelu dana i pretežno oblačna. Povremeno će padati kiša, mjestimice i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 13 do 15 °C, a najviša dnevna između 17 i 21 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj prevladavati oblačno, također uz povremenu kišu. Pritom ponegdje može pasti više od 30 litara kiše po četvornome metru. Puhat će slab i umjeren sjevernjak i sjeveroistočnjak, na udare mjestimice moguće i jak. A temperatura će zraka biti uglavnom između 13 i 17 °C.

Pretežno oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, bit će i na sjevernom Jadranu te u gorju, pri čemu treba računati na mjestimice obilniju kišu - moguće lokalno 50 i više litara kiše po četvornome metru.

Uz sjeverni vjetar će u Lici i Gorskome kotaru osvježiti. Na moru će zapuhati bura. Najviša temperatura u gorju od 12 do 15 °C, a na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre između 18 i 20 °C.

Na srednjem Jadranu još će puhati jugo koje će u drugome dijelu dana ponegdje okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Bit će uz to promjenljivo s povremenom kišom, a lokalno i pljuskovima s grmljavinom, moguće i izraženijim. U unutrašnjosti Dalmacije pritom će ponegdje pasti veća količina kiše.

Na krajnjem jugu Hrvatske manje oblaka i kiše nego drugdje. Uz jugo, umjereno, većinom na otvorenome još moguće jako, more će biti malo i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 19 do 21 °C.

U četvrtak još svježije, većinom uz kišu, a od petka sunčanije i toplije iako...

U četvrtak na kopnu još oblačno s kišom, ali zamjetno manje nego u srijedu. Uz to, bit će i još svježije nego u srijedu. Od petka više sunčanih razdoblja uz porast temperature, no još će ponegdje biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom, poglavito u istočnim krajevima.

Na moru već od četvrtka više sunca, uz slabu i umjerenu buru i sjeverozapadni, uz obalu i zapadni vjetar. Bit će toplije, posebno od petka.

Na kišu treba računati mjestimice na jugu u četvrtak te potom u dijelu Dalmacije u subotu. A početkom tjedna, uz ponovno jugo moguće je novo naoblačenje s kišom, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.