Obavijesti

News

Komentari 0

Renesansni čovjek našeg obrazovanja ostavio je važne pouke i poruke za sve nas

Renesansni čovjek našeg obrazovanja ostavio je važne pouke i poruke za sve nas
1

U Splitu je preminuo profesor matematike i fizike Vinko Bajrović Capo, čiji je stručni i pedagoški rad, posebno na polju metodike, itekako obilježio naše školstvo.

VIDEO

Ova je 2022. za obrazovanje u Hrvatskoj, nažalost, počela tužnom viješću. U Splitu je preminuo profesor matematike i fizike Vinko Bajrović Capo, čiji je stručni i pedagoški rad, posebno na polju metodike, itekako obilježio naše školstvo. Prof. Bajrović, mnogima poznat i kao dugogodišnji igrač i kroničar košarkaškoga kluba Jugoplastika/Split te dopredsjednik skupštine Hajduka od 2000. do 2009. godine, bio je važna vertikala te stručnjak koji nije uzmicao pred izazovima niti se bojao izraziti kritiku. Tako je prvi prošle godine upozorio na loše rezultate državne mature iz matematike, vrlo pomno analiziravši zašto nam učenici tako dramatično padaju na ljestvicama znanja. No istodobno, Capo je, uz mnoge svoje druge obaveze, ali i u poodmaklim godinama, nakon 80. rođendana, redovito radio s mladima, pripremajući ih za državnu maturu. Rado je davao savjete i studentima o tome na što treba obratiti pozornost u radu s učenicima.

Prof. Bajrović bio je, takoreći, renesansni čovjek hrvatskog odgoja i obrazovanja. Jer sve što je radio i kako je živio odražavalo je ono što mnogi od nas vole zapamtiti kad pomisle na najdraže učitelje - golemu pozitivnost i ljubav prema svom poslu i pozivu, kao i stalnu potrebu da se razvija, ali i širi svoja znanja. Za profesora Bajrovića rad s učenicima bio je mnogo više od posla i to je dio njegove velike ostavštine. Jer tek onda kad školstvo postane društveno važan faktor, okruženje koje je poticajno za sve svoje članove, tad se možemo veseliti da postajemo zemlja znanja, jer znanje i učenje utkani su u sve pore društva. A on je to znao, kao što je znao koliko je važno stalno ići naprijed, ne uspavljivati se i ostajati pozitivan. Hvala Vam, profesore, na svemu tome.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a