Obavijesti

News

Komentari 5

Repeša je stvorio šampione: Nije u redu da ostanem ovdje

Repeša je stvorio šampione: Nije u redu da ostanem ovdje
1

Repeša je Cibonu digao iz pepela, no ne utvara si da je to kraj borbe. Najavljuje svoj odlazak jer, kako kaže, nije trenutak da ostane u u Hrvatskoj s obzirom na krizu

VIDEO

Ako u trgovini nekretninama postoje tri presudna faktora, lokacija, lokacija i lokacija, onda u osvajanju naslova košarkaškog prvaka Hrvatske za Cibonu također postoje tri presudna faktora, Repeša, Repeša, Repeša. Tu sam tezu postavio pred trenera Cibone rano ujutro nakon četvrte utakmice finala doigravanja, pa neka se obrani ako želi i može.

- Nemoj baš tako napisati...

Ne možeš mi zabraniti. Tako mislim, pa ćemo time i početi razgovor. U pet mjeseci Jasmin Repeša je od momčadi polovične kvalitete, bez samopouzdanja, napravio šampionsku momčad, koja se kroz domaće prvenstvo prošetala bez poraza, koja je dobila devetnaest od dvadeset utakmica, koja je protiv suparnika u finalu doigravanja, Cedevite, dobila pet od šest posljednjih susreta. A da je vodstvo kluba ostalo isto, kao što je i momčad manje-više ostala ista. U proteklih godinu i pol dana, otkako je promijenjeno vodstvo kluba, kao kolateralne trenerske žrtve padali su Radulović, Anzulović, Vranković i Lutz. Tek se dolaskom Repeše sustav stabilizirao. Ne samo momčad, nego i klub.

- Činjenica je da sam preuzimajući posao trenera Cibone zatekao grupu isfrustriranih momaka, što se vidjelo po pogledima i po govoru tijela. Izgledali su kao da su prošli kroz minsko polje, ni sami ne znajući kako su ostali živi nakon toga. Trebalo im je dati toplinu, pružiti im ruku pomoći... Oni su od prvog dana na treninzima prihvatili moj način rada, čak i više no što su trebali, pa su zbog toga stigli i neki startni porazi, a sve je ostalo bilo samo pitanje vremena. Može se reći da je nagrada za to stigla tek s odgodom, jer smo tri jake domaće utakmice u regionalnoj nesretno izgubili u produžecima, Partizan, Maccabi i Cedevitu. Možda je ključna odluka u cijeloj toj priči bilo dovođenje El-Amina.

24express: Uz dužno poštovanje, čovjek jedva hoda, dobro se vidi da je prošao tešku operaciju.

On je pravi španer. Stigao je u takvom stanju da su unutar kluba i oko kluba postojali veliki pritisci da ga brzo potjeramo, da ga se odmah riješimo. Bilo je upitno čak i njegovo daljnje bavljenje košarkom. Potpisivali smo s njim sedam ili osam ugovora, sve na petnaest dana, i sve je to prihvatio. Onda smo doveli Wrighta na istu poziciju, pa smo mu rekli da mu smanjujemo visinu ugovora jer nemamo novca za obojicu, čak je i to prihvatio. El-Amin ima rijetko viđenu crtu liderstva, neviđeno je pozitivan, sve vidi, puno i zna, nije slučajno osvojio NCAA naslov s Connecticutom, i zato nam je trebao bez obzira na loše tjelesno stanje. A kombinacija s Wrightom pokazala se idealnom, jer su dva različita tipa igrača. Kamo god kao trener išao, uvijek bih sa sobom rado poveo El-Amina. Kao pomoćnog ‘playa’, jer prvog ne može igrati.

24express: Osvajanje prvenstva prati euforija koja se dugo nije osjetila oko Cibone. Noseći kave, konobar u kafiću je rekao Repeši ‘uspjeli ste me natjerati u Dom sportova nakon dvadeset i pet godina, i uživao sam’. Ipak, valja biti realan.

 Ova Cibona objektivno kvalitetom spada u Eurocup, to je natjecanje kvalitetom optimalno za nju. Igranje u Euroligi bio bi mač s dvije oštrice, i lako bi moglo generirati nove frustracije za klub. Eurocup je natjecanje kroz koje se može dići kvaliteta mlađih hrvatskih igrača, uz dobar rad, a kad oni dignu kvalitetu, doći će vrijeme da se u momčad dovedu dva-tri prava stranca i da se ponovno igra Euroliga. U pravom trenutku treba odlučno reći ‘e, sad ponovno krećemo na Euroligu’. To bi trebala biti vizija razvoja kluba.

24express: Razgovaramo o budućnosti Cibone, a potiho si najavio odlazak.

Na rubu sam odlaska, i to je realno i objektivno. Bez obzira na sve komentare koji su se pojavili, i koji će se još pojaviti na tu temu. Trenutak u državi je takav...Razgovarao sam i s drugim klubovima, zanimanje postoji, ali Malaga je najozbiljnija, najkorektnija i najupornija.

24express: Eventualni odlazak u Španjolsku bi značio i da ne možeš voditi reprezentaciju, jer je to protivno španjolskim pravilnicima.

Svi s kojima sam razgovarao znaju da sam preuzeo obavezu vođenje hrvatske reprezentacije u kvalifikacijama ovog ljeta, i tu neće biti problema. Ovo obavezno zapiši: volio bih da mi reprezentacija izgleda onako kako mi je Cibona izgledala u završnici sezone, da ima zajednički duh i kemiju. Ta nam je kemija često izostajala u reprezentaciji, pa i u periodu kad sam je ja vodio.

24express: Hoće li biti novih lica u reprezentaciji? Mlađih igrača?

Bit će novih imena, ne nužno mlađih. Idućih dana obavit ću dosta razgovora na tu temu, da ne bismo ušli u probleme na samom početku rada.

24express: Dobro, vratimo se klupskoj košarci. Ako ti ne ostaješ u Ciboni, tko može nastaviti ono što si započeo? Osvajanje prvenstva jest rezultatski uspjeh, ali samo ako se stavi u kontekst stanja kluba posljednjih godina.

Točno, ne treba glorificirati taj naslov, nije se dogodilo ništa senzacionalno. Način na koji je publika doživjela ovaj naslov znači više od samog naslova, to je najveći dobitak ove finalne serije. Četiri utakmice, četiri puta dvorane su bile pune. Uz veliku zaslugu Cedevite... Svi smo znali da Cibona ima svog navijača, ali je taj navijač dugo bio sakriven, možda i tužan, da bi tijekom finala eksplodirao. Kao trener nikad nisam čuo ono što sam čuo na posljednjoj utakmici doigravanja, iz srca, iz duše se dvoranom orilo ‘heja, heja, Cibosi’, onako kako se u Jazinama navijalo u najbolje dane Zadra. Bio sam šokiran, podsjetilo me to na vrijeme kad si ti igrao.

>>> Više čitajte u 24sataExpressu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.