News

Komentari 27

Res lepo od vas, sosedi: Chefovi iz Slovenije kuhaju na Banovini

Res lepo od vas, sosedi: Chefovi iz Slovenije kuhaju na Banovini

Pripremit ćemo oko 1500 obroka, da se malo hrvatske kolege odmore, kažu Slovenci koji su za Baniju krenuli u nedjelju navečer. Pripremaju ručkove i večere u osnovnoj školi u Sisku

Uzeo sam paket noževa, kuharsku opremu, vreću za spavanje, toplu odjeću i posteljinu i krenuo za Hrvatsku, rekao je za Slovenske Novice Martin Blejec, predvodnik slovenskih chefova koji su otišli na potresom razrušenu Baniju volontirati i kuhati. 

S njim je otišlo i 10 članova Društva kuhara i slastičara Slovenije.

Pripremaju ručkove i večere u osnovnoj školi u Sisku.

- Pripremit ćemo oko 1500 obroka, da se malo hrvatske kolege odmore - napisali su Slovenci koji su za Baniju krenuli u nedjelju.

Pogledajte video. Ljubav među ruševinama

S ovakvom katastrofom se još nisu susreli.

- Redovito surađujemo s hrvatskim kolegama pa smo se brzo povezali i priskočili im u pomoć. Pomagali smo i ranije, beskućnicima u Sloveniji, prikupljali smo pomoć za potrebite, ali nikad nisam išli pomagati ovako pogođenom potresu jer takve prirodne katastrofe nije bilo u našoj blizini. Ljudima treba pomoć i zato smo došli - rekao je Tomaž Vozelj, predsjednik Društva kuhara i slastičara Slovenije.

'Nismo mi ničiji majmuni'

Podsjećamo, hrvatski chefovi organizirali su se brže od države. Otišli su na Baniju i počeli kuhati i pomagati. Pa su nakon nekoliko dana, umjesto zahvale za trud i žrtvu, dobili šamarčinu.

- Kuhati više od 15 tisuća obroka je previše i neodrživo. Volonteri će biti tamo dok su potrebni. Sad će preuzeti državna tvrtka Pleter - rekao je nedavno ministar graditeljstva Darko Horvat.

Na to je odgovorio Mate Janković, poznati chef, koji od prvog dana pomaže ljudima na razrušenoj Baniji. 

- Nismo ničiji majmuni. Oni to rade jer se vidi da sustav ne postoji, jer da postoji, državna firma bi bila prvi dan na terenu, robne rezerve bi bile isporučene i mi ne bi smjeli prići. Onda bi nas zvali kao volontere da se priključimo, a ne da stvorimo sustav. I onda nas pljuju - rekao je Janković.

Najčitaniji članci