News

Komentari 25

Restart koalicija dosad potrošila više od HDZ-a: Plenki, Hajdaš Dončić i Tomašić se 'isprsili'

Restart koalicija dosad potrošila više od HDZ-a: Plenki, Hajdaš Dončić i Tomašić se 'isprsili'

HDZ-u je od fizičkih osoba jednu od najvećih donacija dao sam Plenković, dok je u SDP-u najvelikodušniji bio Hajdaš Dončić. Za Škorin Domovinski pokret najviše je dala Ruža Tomašić

Sudeći po izvješćima objavljenim na stranicama Džavnog izbornog povjerenstva (DIP), HDZ je dosad dobio najveći iznos donacija za predizborno reklamiranja uoči novih parlamentarnih izbora.

Plenković dao najveću donaciju svojoj stranci

HDZ s HSLS-om i HDS-om je od 1. do 27. lipnja ove godine zaprimio 1.755.255 kuna od ukupno 165 donatora. Od fizičkih osoba jednu od najvećih donacija dao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i to 20.000 kuna. A najveći iznos donacija su dale dvije tvrtke - Agrochem Maks, tvrtka za proizvodnju pesticida i drugih agrokemijskih proizvoda i to 150.000 kuna te Bistra, tvrtka koja se bavi izvođenjem građevinskih radova u vodoprivredi, niskogradnji i visokogradnji. Bistra je dala 100.000 kuna, prenosi Večernji.

I mnogi ministri i članovi HDZ-a donirali su po 10,15 tisuća kuna stranci za ove izbore. HDZ je dosad za medijsko oglašavanje potrošio 5,2 milijuna kuna, u što je uračunat i popust.    Ukupno je dosad HDZ na troškove izborne promidžbe potrošio 7,6 milijuna kuna.

Hajdaš Dončić najvelikodušniji

Restart kolacija je pak primila dosad 283.184 kuna donacija od 43 donatora, a pri tome najveći iznos je uplatio član SDP-a Siniša Hajdaš Dončić - 30.000 kuna. Prema podacima DIP-a, Restart je dosad za medijsko oglašavanje platio 4,9 milijuna kuna. Ukupni troškovi izborne promidžbe Restart koalicije dosad iznose 8,3 milijuna kuna.  

Ruža dala za Škoru

Domovinski pokret je dosad je dobio vrijednost donacija od 189.886 kuna. Najveći pojedinačni iznos stigao je od Ruže Tomašić. Domovinski pokret je za oglašavanje dosad platio s popustom 1,3 milijuna kuna. Škorin pokret je dosad na promidžbu potrošio oko 1,8 milijuna kuna.