Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

'Restrukturiranje Uljanika je početak i njegova preseljenja'

Bulić je upozorio da kad se govori o restrukturiranju, posebno u EU, treba znati da to podrazumijeva gašenje nekih djelatnosti i višak radnika, a o tome se, dodaje, uopće ne priča

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić u petak je u Puli rekao kako taj sindikat ne sudjeluje "u igrokazu" oko programa restrukturiranja pulskog 'Uljanika' i ulaska strateškog partnera jer je to zapravo početak procesa preseljenja 'Uljanika' na drugu lokaciju.

Na konferenciji za novinare izvijestio je da u razgovorima s vodstvom pulskog brodogradilišta i Vladom sudjeluje isključivo Sindikat metalaca Hrvatske.

U ovom "igrokazu" naš sindikat ne sudjeluje već u njemu sudjeluje samo jedan sindikat koji je kompatibilan s cijelom situacijom. Nas nitko nije kontaktirao premda u 'Uljaniku' imamo veći broj članova, istaknuo je Bulić na konferenciji za novinare.

Upozorio je da kad se govori o restrukturiranju, posebno u Europskoj uniji, treba znati da to podrazumijeva gašenje nekih djelatnosti i višak radnika, a o tome se, dodaje, uopće ne priča, već svi spominju strateške partnere.

Nas u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije posebno zabrinjava napuštanje brodogradnje. To je zapravo početak procesa koji je najavio bivši istarski župan Ivan Jakovčić 2000. na Brijunima kad je ustvrdio da bi Uljanik trebalo preseliti na neku drugu lokaciju. Taj plan je vrlo studiozno napravljen, naglasio je Bulić.

Bulić smatra da 'Uljanik' "ne može pobjeći od restrukturiranja", ali ga zabrinjava posljedica tog restrukturiranja i diverzifikacije jer će se, kaže, ukinuti pojedini pogoni i navozi, a veliki broj zaposlenika ostat će bez posla.

"To je problem koji trenutno nadilazi ovu skupinu ljudi u Vladi, Uljaniku i Sindikatu metalaca. Smatram da bi se u cijelu priču trebao uključiti i Grad Pula jer je krajnje vrijeme da i Gradska uprava zauzme svoje stajalište", ustvrdio je Bulić.

Pojasnio je da diverzifikacija brodogradnje podrazumijeva napuštanje brodogradilišta kakvo je bilo do sada odnosno prelazak u turistički segment na tragu Jakovčićevih najava iz 2000. godine.

Sada je jasno zašto je 'Uljanik' preuzeo riječki '3. maj'. Nitko ih nije tjerao da preuzmu '3. maj', no očito se o tome dugoročno razmišljao, rekao je predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te zaključio kako u '3. maju' očigledno neće doći do promjena nego će dalje razvijati "čistu brodograđevnu djelatnost" i u cijeloj priči neće biti gubitnik.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message